Kárpátalja | 2020. 12. 03. – 16:21 |

Egy valóra vált álom - Bemutatjuk a Stereo Együttest. Forrás: Kárpátinfo hetilap

Az élőzene mindig is különleges hangulatot varázsolt és varázsol egy-egy eseménynek. Esküvők elengedhetetlen kelléke, de ma már születésnapok, szalagavatók, leánykérések alkalmával is kérhetünk élőzenét.

Ennek a műfajnak egyik képviselője a Stereo Együttes. A formáció igencsak újnak számít a zenekarok világában, de annál nagyobb lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába. Az együttes alapító tagjával, Héder Lajossal beszélgettünk kihívásokról, sikerekről.

–  Hogyan került kapcsolatba a zenei pályával?

– Sok esetben a gyermekeknek a szüleik választanak életpályát. Nálam is ez történt. Édesanyámék szerették volna, ha nagybátyám nyomdokaiba lépek, hiszen ő is zenész volt. Így nyolcéves koromban beírattak a Beregszászi Művészeti Iskola harmonika szakára. A képzést sikeresen be is fejeztem, majd felvételiztem az Ungvári Művészeti és Közművelődési Szakközépiskolába. Ott 1997-ben szereztem zenetanári és harmonikaoktató diplomát. 

– A pedagógusi pályát azóta sem hagyta el.

– Így igaz, huszonegy éves pedagógiai múltam van. Elsőként a szülőfalumban, a Sárosoroszi Általános Iskolában kaptam állást mint ének-zenetanár és szervező pedagógus. Majd 2004-ben a Mezővári Művészeti Iskolába kerültem, ott tizennégy évig dolgoztam hangszeres oktatóként. Ma pedig a Verbőci Középiskolában vagyok ének-zeneoktató. Nagyon szeretem ezt a munkát, nagyon jól lehet a gyermekekkel dolgozni. Fontosnak tartom, hogy a kicsik megismerjék nemzetüket, kultúrájukat, néphagyományaikat, népdalaikat, hiszen gazdag múltra tekinthetünk vissza. Ennek érdekében az iskolai oktatáson túl zenei szakkört is indítottunk, ahol a gyerekek kipróbálhatják magukat, ének-zene tudásukat. 

– Emellett több zenekarnak is tagja volt.

– Nagyon megszerettem a zenélést, besegítettem egy-egy néptánccsoport próbáján, két évet zenéltem az eszenyi Ritmus Néptáncegyüttesben is. Időközben jött az ötlet, hogy jó lenne egy együttest alapítani, vagy csatlakozni egy zenekarhoz. 2004-ben sikerült is egy olyan csapathoz szegődnöm, ahol épp billentyűst kerestek. Az évek alatt még két másik együttes tagja lehettem, akiknél nagyon sok tapasztalattal gazdagodhattam. Emellett megtanultam több hangszeren is játszani.

– Az álma pedig valóra válhatott, hiszen megalapította saját együttesét.

– A zenekarunkat 2018-ban alapítottuk. Én billentyűsként és énekesként vagyok jelen az együttesben. Két női tagunk is van: egyikük a lányom, Héder Bianka, valamint Sipos Judit, ők gyönyörű hangjukkal gazdagítják a formációt. A lányomat már gyermekkora óta a zene irányába tereljük, szeretnénk, ha minél jobban ki tudna bontakozni. Sipos Judit pedig a szomszédunk, a helyi iskolába járt, ismertem már régóta, tudtam, hogy milyen tehetséges, így megkértem, hogy csatlakozzon hozzánk. Az együttes nevének kiválasztása nagy feladat volt, szerettük volna, ha könnyen megjegyezhető, mégis minket tükröző névvel állhatnánk elő. A Stereo a feleségem ötlete volt, maga a szó is két hangot, egy női és egy férfihangot jelöl, így erre esett a választásunk. Számunkra ez nem csak egy hobbi, hanem komoly munka, szívünk-lelkünk beletesszük minden próbába.

– Milyen repertoárral rendelkeznek?

– Igyekszünk minden felkérésnek eleget tenni. Játszottunk már esküvőn, leánykérésen, bálon, nagyon szeretjük az itthoni közönséget. Az én szívemhez a mulatós és a népzene áll közel, a lányok emellett a popzene kedvelői is. Repertoárunkban magyar, angol, ukrán zenék egyaránt szerepelnek. Igaz az a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. A karantén intézkedések miatt szinte minden fellépés törölve vagy csúsztatva lett. Azonban akadnak olyanok is, akik így sem szerették volna zenés köszöntő nélkül hagyni szeretteiket. Felkéréseket kaptunk arra, hogy a közösségi oldalon egy-egy dallal köszöntsünk fel egy születésnapost. Eleinte ódzkodva tettünk eleget ennek a kérésnek, de ma már mi is nagyon szeretjük az ilyen meglepetéseket.  

– Új együttesként hogyan lehet betörni a piacra s megmaradni ott?

– A zene terén közel húszéves múltam van, sokakat ismerek, sok zenésszel jó barátságot ápolok, de Stereo Együttesként tényleg frissek vagyunk. Célunk az, hogy a közönség is megszeressen bennünket, elismerjenek minket is. Számunkra ez nem csak egy munka, hanem az itthon maradásunk feltétele. Fontos, hogy legyenek felkéréseink, hiszen így tudunk megmaradni, így tudunk továbbra is Kárpátalján érvényesülni. 

– Emellett vőfélyeskedik is.

– Tíz évvel ezelőtt nősült egy ismerősöm, aki megkért, hogy tanuljam meg a menyasszony kikéréséhez szükséges szöveget, és pár verset, majd improvizáljak. Nagyon jól sikerült az az este, én is élveztem, hogy belekóstolhattam ebbe a szakmába. Az évek alatt több lehetőségem is volt fejleszteni ez irányú tudásomat, részt vehettem esküvőkön vőfélyként. Az együttes megalakulása után úgy döntöttünk, hogy ötvözzük a két szolgáltatást, hiszen, mikor a zenekar játszik, a vőfélynek nincs dolga, mikor a vőfély dolgozik, akkor a zenekar pihen. Így egyrészt koordinálom az esküvők menetét, másrészt jó hangulatot biztosítunk a násznépnek. Hatalmas munka, rengeteg koncertrációt és odafigyelést igényel, de én nagyon élvezem minden percét.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Szeretnénk továbbra is itthon megmaradni, szeretnénk, ha a lányunk is itt találná meg boldogulásának útját, hiszen a gyökerek, a család, az emlékek, minden ide köt minket. Emellett szeretnénk az együttessel minél több felkérést vállalni, és a közönség örömét látni.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Egy valóra vált álom - Bemutatjuk a Stereo Együttest

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés