Kárpátalja | 2020. 12. 27. – 11:11 |
Egyediség, kreativitás, fantázia - Kovácsoltvas díszelemek Henter Alextől

A vas megmunkálásának eredete a régmúlt időkre nyúlik vissza. Elterjedésével egyre több dolgot készítettek belőle, használták dekorációként is. Rengeteg gyertyatartó és kandeláber készült, a gótikus korszakban kovácsoltvassal díszítették a síremlékeket, majd a barokk időszakban a palotákat óriási méretű kovácsoltvas kerítés és kapu vette körül.

A modern építészet és művészet egyik elengedhetetlen kelléke ez a műfaj. Egy-egy kovácsoltvas kapu, lépcsőkorlát, kerítés igazi dísze lehet otthonunknak. A Guton élő Henter Alex kezei közül igazi remekművek kerülnek ki. Vele beszélgettünk tervekről, elképzelésekről.

– Hogyan indult a szakma iránti szeretete?

– Igazából soha nem gondoltam arra, hogy egyszer kovács leszek. Dolgoztam több országban is, majd 2017-ben úgy alakult az életem, hogy itthon vállaltam munkát, hogy minél közelebb legyek a családomhoz. Egy remek kovácsmesterhez kerültem, akinél kovácsinasként sikerült elsajátítanom a mesterség alapjait. Miközben egymás után készítettük a szebbnél szebb kapukat, korlátokat, egyre jobban megszerettem a szakmát. Már akkor tudtam, hogy saját vállalkozást fogok indítani. Egyébként felmenőim közt is voltak kovácsok, talán tőlük is örökölhettem a vasmegmunkálás iránti szeretetet.

– Mennyire nehéz elsajátítani a szakmát?

– Kezdetben nem volt könnyű, mivel a kovács szakma egy nehéz, fizikailag megterhelő munka. Jó erőnlétet, mindennapos gyakorlást és pontosságot igényel. Ezt a mesterséget nem lehet pár hónap alatt megtanulni, évek kellenek hozzá. De kitartással egy szerethető tevékenységgé válhat.

– Mára pedig saját vállalkozást indított.

– Így igaz, 2019-ben sikerült elindítanom a saját vállalkozásomat, amikor elkészítettem a saját kapunkat. Ezután jöttek az első megrendeléseim. Nagy kihívás volt ez számomra, hiszen ez egy új dolog volt az életemben. Mint említettem, már kovácsinas koromban elhatároztam, hogy saját vállalkozásba kezdek, és nagyon büszke voltam, amikor ez sikerült.

– Mit kínál a megrendelőinek?

– A legtöbb megrendelőm kapukat, kerítéseket, korlátokat kér. Nagyon színes a paletta. Díszhintákat, garázskapukat, rózsalugasokat készíthetek igény szerint. Igazából bármit, ami fizikailag létrehozható, mivel a kovácsnak csak a képzelete szab határokat. Legtöbbször interneten keresztül szokták felvenni velem a kapcsolatot a megrendelők és ezután telefonon egyeztetünk. De nem egyszer előfordult az is, hogy a már elégedett ügyfelek ajánlottak a barátaiknak, ismerőseiknek.

– Mit jelent személy szerint önnek a vállalkozása?

– Szeretem a kovácsmesterséget, nagy lelkesedéssel csinálom. Számomra ez egy szép foglalkozás, emellett itthon lehetek a családommal. Sokan nem mondhatják ezt el magukról, hiszen arra kényszerülnek, hogy egy másik országban vállaljanak munkát.

– Mint minden mesterséget, ezt a tudást is fejleszteni szükséges. Vannak-e tervei ezzel kapcsolatban?

– Vannak terveim, természetesen. Fontos a fejlesztés, fejlődés, hogy ez által pontosabban, gyorsabban és szebben tudjak dolgozni, a legkorszerűbb szerszámokat és gépeket használni. További eszközöket szeretnék, amelyek megkönnyítik a munkát.

– A visszatérő megrendelői kör kialakítása nem kis feladat.

– Igyekszem szívvel-lélekkel végezni a munkámat, hogy meg tudjak felelni az elvárásoknak és az egyéni ízlés szerinti megrendeléseknek. A jövőben is szeretném folytatni ezt a mesterséget, amely feltölt energiával, és szeretném, ha a megrendelőim még elégedettebbek lennének az elkészült díszelemekkel.

– Úgy legyen.

Kurmay Anita

 


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés