Ukrajna | 2020. 12. 21. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

2021-ben tervezik az egészségügyi dolgozók fizetésének emelését. Azonban ez nem lesz olyan lenyűgöző, mint korábban bejelentették.

A hatóságok megígérték, hogy emelik az orvosok fizetését. Általánosságban elmondható, hogy a következő két évben az orvosi ipar finanszírozása 60%-kal nő – jelentette ki Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke. 

Smihal szerint 2021-ben az orvosok fizetése 30%-kal, azaz csaknem egyharmaddal emelkedik.

Ugyanakkor nem nevezte meg a pontos dátumot, amikor ez bekövetkezik, csak annyit mondott, hogy az első negyedév végére egyértelművé válik, hogy milyen trendek alakultak ki a költségvetéssel kapcsolatban, és kinek és mennyivel növelhetik a kifizetéseket.

Van remény, hogy a kormány továbbra is teljesíti ígéretét, mert Ukrajnában az egészségügyi dolgozók problémája most élesebb, mint valaha.

Megkezdődött az orvosok és nővérek kiáramlása külföldre.

A szomszédos Lengyelország egyszerűsítette a nem uniós állampolgárok orvosi oklevelének honosítását, ellenőrzését. Egyidejűleg Lengyelországban emelték a fizetéseket.

Egyes információk szerint ott havonta akár 300 ezer hrivnyát lehet keresni.

A már ott dolgozó orvosaink szerényebb 100 ezer hrivnyát keresnek. Ilyen összegért azonban sok ukrán orvos kész csomagolni.

Ugyanakkor a költségvetés második olvasatáig a Miniszteri Kabinet lehetőséget talált arra, hogyan növelhetik 3,94 milliárd hrivnyával az egészségügy finanszírozását.

Általánosságban elmondható, hogy 2021-ben az egészségügyre 159 milliárd hrivnyát kívánnak kiadni a költségvetésből. Ez 27,5 milliárddal több, mint tavaly, de 37 milliárddal kevesebb, mint amire az orvosok korábban ígért béremeléséhez volt szükség - írja a Golos.ua.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 40 százalékkal csökkent az ukránok vásárlóereje. Az elmúlt évben az élelmiszerárak 20%-kal emelkedtek

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy elfogadta a jövő évi költségvetést az ukrán parlament. A híradások szerint a költségvetés 246,6 milliárd hrivnya (körülbelül 25 861 milliárd forint) hiánnyal, a GDP 5,5 százalékával számol.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés