Világ | 2020. 12. 21. – 21:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Úgy tűnik, a járvány nem vetette vissza a professzionális YouTube-tartalomgyártók, a youtuberek munkáját, sőt a négy fal közé zárva még többet bámulták az emberek a legnépszerűbb videómegosztó oldalt.

A Forbes magazin elemzése szerint 2019 júniusától az idei év júniusáig 211 millió dollárra (több mint 63 milliárd forintra!) rúgott a legsikeresebbek összkeresete, ami 30 százalékos gyarapodás az előző időszakhoz képest. Bizony, a YouTube már óriási üzlet, amelyre valóságos iparág épül - írja a Magyar Nemzet.

Honnan kapják pénzüket az internet sztárjai?

Elsősorban a reklámokból, melyek az olykor százmilliós, sőt milliárdos megtekintést produkáló videók közben szépen hoznak a konyhára – és úgy tűnik, hogy a Covid–19 ellenére a hirdetők idén is mélyen a zsebükbe nyúltak. Másrészt a különféle cégekkel kötött együttműködésekből, valamint a minden igazán népszerű youtuber oldalán előbb-utóbb megjelenő saját márkás termékekből: pólókból, bögrékből és megannyi csecsebecséből.

Hinnénk vagy sem, a YouTube-ból az igazán sikereseknek nagyon jól meg lehet élni. Igaz, ehhez több millió követő, százmilliós megtekintés, rengeteg előállított tartalom és rengeteg munka kell. A legnagyobbak már akár saját jogászt, menedzsert, csapatot foglalkoztatnak, de van is mit a tejbe aprítaniuk.

A Forbes idei listája szerint a legjobban kereső youtuber a harmadik egymást követő évben is az alig kilencéves Ryan Raji,

aki – pontosabban családja – 29,5 millió dollárt kaszált.

A Ryan világa (Ryan’s World) című csatorna eredeti profilja az úgynevezett „unboxing” volt: a kamera előtt csomagoltak ki és mutattak be mindenféle játékokat. Ma már különböző oktatási és ismeretterjesztő anyagokkal, kísérletekkel, az angolon kívül spanyolul és japánul is próbálják szórakoztatni több tízmillió rajongójukat. A legnézettebb videójukban egyébként játékokat löknek le egy csúszdáról – erre már több mint kétmilliárdszor voltak kíváncsiak az emberek.

Gyerekeknek tartalmat gyártani egyébként is hálás feladat, hiszen a kicsik rá tudnak „kattanni” ezekre a videókra, és unalomig ismételve újra és újra megnézni őket. Ékes bizonyítéka ennek, hogy a teljes YouTube legnézettebb videója a „Baby Shark Dance”, melyre négy év alatt már 4,5 milliárdszor kattintottak. Nem csoda, hogy a dollármilliókat csengető toplistában is akad még gyerekeknek szóló csatorna.

A hetedik helyezett „Nastya”, az orosz származású, alig hatesztendős Anasztázia Radzinszkaja,

aki 18,5 millió dollárt keresett már videóival.

Ráadásul ő sem csupán YouTube-ozik, de saját népszerű csatornája van Instagramon és TikTokon is. Általában játszik, énekel, vagy különféle szerepjátékokban szerepel a videóiban.

Mint arra a Forbes is rámutat, a youtuberek célközönsége általában a fiatalok (vagy fiatalos idősebbek), akik körében a legnépszerűbb a videómegosztó. Ennek megfelelően a legtöbb pénzt is a nekik szóló, nem túl komoly videók termelik.

A lista második helyén Mr. Beast, alias Jimmy Donaldson áll: ő 24 millió dollárt tehetett zsebre idén.

Az amerikai fiatalember ugyanakkor a pénzkeresetet összekapcsolja a jótékonykodással: videóinak gyakori témája, hogy pénzt ad idegeneknek, mindenféle meglepő helyzetben vagy feltételekkel.

Egyszer például versenyt rendezett: aki a legtovább rajta tudja tartani a kezét egymillió dolláron, azé lehetett az összeg. Máskor pizzát rendelt, és a kiérkező futár megkapta borravalóként a házat. Vagy éppen több ezer dollárt adományozott olyan streamereknek, akiket senki nem nézett. Az egyik legnépszerűbb, 60 millió kattintásnál járó anyaga mégis az, mikor 600 ezer dollár értékű tűzijátékot pukkogtat el.

A Forbes tízes listájára felkerült még többek között komikus, gyerekzenész, beszélgetős műsor és sminkes is.

  1. Ryan Kaji: 29,5 millió dollár
  2. Mr. Beast: 24 millió dollár
  3. Dude Perfect: 23 millió dollár
  4. Rhett and Link: 20 millió dollár
  5. Markiplier: 19,5 millió dollár
  6. Preston Arsement: 19 millió dollár
  7. Nastya: 18,5 millió dollár
  8. Blippi: 17 millió dollár
  9. David Dobrik: 15,5 millió dollár
  10. Jeffree Star: 15 millió dollár

Korábban hírt adtunk arról, hogy újévre a vörös kaviár ára kozmikus lesz Ukrajnában. a kiszámoljuk az élelmiszerek és bizonyos ételek költségeit az újévi asztalon, akkor annak nagy része mindig vörös kaviár, vörös hal és alkohol volt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy némileg csökkent tavaly, de így is óriási maradt a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés