Kárpátalja | 2020. 12. 13. – 11:11 |

Egyre népszerűbb délszaki jövevény a datolyaszilva, amely a jelek szerint nálunk is megtalálja életfeltételeit.

Egyre népszerűbb délszaki jövevény a datolyaszilva, amely a jelek szerint nálunk is megtalálja életfeltételeit. Bizonyság erre az a jó néhány fénykép is, amit az évek során olvasóink küldtek a szerkesztőségbe, s amelyeken érett gyümölcsökkel berakott terméses ágakat csodálhatunk meg. Fajtái – igaz, igen borsos áron – a faiskolákban rendszeresen kaphatók, de szemzéssel, oltással, gyökérsarjakról magunk is szaporíthatjuk. Itt jegyezzük meg, hogy az Olaszországból behozott facsemeték sokkal fagyérzékenyebbnek bizonyultak, mint a hazai magról kelt, itthoni fákról oltott növények. A szélsőségesebb, szárazabb termőhelyi viszonyok közé szánt datolyaszilvát Diospyros lotus alanyon szaporítsuk. Fontos tudni, hogy növényünknek létezik maghozó változata is, ami mellé beporzó, hímvirágos példányt kell ültetni. Viszont általánosak a mag nélküli típusok, amelyek beporzás nélkül is kötnek termést, a legokosabb ilyeneket beszerezni.

A datolyaszilva Délkelet-Ázsia, Kína és India régi kultúrnövénye. Ősi változatai a szubtrópusi hegyvidékek lakói, és némileg fagytűrők. Ezekből nemesítették azt a több ezer fajtát, amelyek zömét napjainkban is termesztik (közöttük vannak majd félkilós gyümölcsöt hozók is). Növényünk önmagában is mutatós a bőrszerű fényes sötétzöld levelével, ami ősszel sárgás vagy vöröses árnyalatot kap. A paradicsomra emlékeztető, narancssárga, ízletes termések is magukért beszélnek. Lassan nő (viszont több száz évig is elél), felnőtt korában a 10-15 méteres magasságot is elérheti.

Nyakunkon a fölmelegedés, de azért a datolyaszilva nem termeszthető akárhol. Csak akkor vállalkozzunk rá, ha van kertünkben napos, meleg (nem fagyzugos) szélvédett hely. Jó, ha a talaj homokos, kissé nyirkos és enyhén savas vagy semleges kémhatású. Fontos a jó vízáteresztés! Telepítésekor 50x50x50 centis ültetőgödröt készítsünk, töltsük meg tápanyagban gazdag, morzsalékos földdel. A facsemetét olyan mélyen tegyük a talajba, hogy az oltás 20 centire kerüljön a talajszint alá. Így elejét vehetjük, hogy kifagyjon a nemes rész.

A fiatal oltványokat négyéves korukig tanácsos télire szalmával vagy lombbal takarni. A hideg-hatásra az edényben lévő fáknak is szükségük van, ezért hideg helyen vagy a szabadban takarva tartsuk ezeket. A fiatal fákat alakító metszéssel bokor vagy alacsony törzsű formává alakítsuk.

A datolyaszilva gyümölcse teljes érés előtt (amikor már színes ugyan, de még kemény) élvezhetetlen a sok csersav miatt, teljes érésben megpuhul, a csersav eltűnik. Ekkor a legtáplálóbb: C-vitaminban, karotinban, fehérjében és szerves savakban gazdag. Leginkább nyersen fogyasztjuk, de kiválóan ízesíti többek között a tej alapú desszerteket, krémeket és turmixokat is.

Nekem jelenleg 6 datolyaszilvám van. Ebből már 3 termő. Fajta szerint 3 fám van. Tavaly az egyik fajtán 23 db. termés volt, idén mintegy 100 darab. Van egy magról vetett, azon pedig 62 termés volt. Nagyságra a gyümölcsök felülmúlják a piacon kapható datolyaszilvát. Terveimben szerepel, hogy 50 termő datolyaszilvám legyen.

Az első két évben ajánlatos a csemetéket papírzsákkal betakarni, a későbbiekben már kibírja a mi teleinket még a síkvidéken is. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálkozzon néhány fát elültetni, bővíteni ezzel is a gyümölcstermők palettáját.

Ami pedig nagy előnye, hogy eddig semmi ismert betegsége vagy kártevője nincsen. Ajánlom mindenkinek kipróbálni.

Bodnár István
kertészmérnök

 


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 50. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés