Kárpátalja | 2020. 12. 13. – 18:11 |

Mivel az időjárási viszonyok rendkívül kedvezőek a gyümölcsfák metszésére, sokan kérdik tőlem, hogy érdemes-e ilyen korán elkezdeni a metszést. Nem lesz-e majd negatív hatása a gyümölcsfákra? Igen, a kérdés nagyon időszerű és aktuális. Tudom, hogy a gazdák szeretnék minél hamarabb elvégezni a metszést a kertjükben, de ne felejtsük el, hogy még csak a tél elején vagyunk. A december és a január eleji időszak lényegében még nem bolygatta meg a fák biológiai óráját. A rügyek még nem duzzadtak meg, és ez számunkra nagyon szerencsés. Mert még a január és február hónapokban biztos lesznek fagyok, amik nagy kárt okozhattak volna, ha megkezdődtek volna a vegetációs folyamatok.

Mit kell tudnunk a gyümölcsfák metszéséről? Azzal szeretném kezdeni, akiknek gyümölcsfák vannak a kertjeikben, idejében és szakszerűen végezzék el ezeket a nagyon fontos munkálatokat. A legfontosabb, amit tudni kell mindenkinek, hogy csak jó minőségű metszőollóval metszünk. Ezzel nemcsak a munkánkat könnyítjük és minőséges munkát végzünk. A mostani kedvező időjárásban legelőször is kezdjük az almatermésűek metszését (alma, körte, birs), a beteg ágakat mindenképpen távolítsuk el! Különös figyelmet fordítsunk a körtefák metszésére, mert a legtöbb körtefajtán már megjelent – különösen a tavalyi évben – egyik legveszélyesebb és legpusztítóbb karantén betegség, az úgynevezett tűzelhalás, ami óriási károkat okozott már a múlt évben is a körte és az egyes almafajtákban is. Azért a beteg ágakat – amit úgy lehet megállapítani, hogy a levelek rá vannak száradva és nem hullottak le – el kell távolítani. Sajnos egyes almafajtáink is, méghozzá a régiek (pl. Jonatán) is könnyen megfertőződnek ezzel a betegséggel. A tünetek ugyanazok, mint a körtefákon.

Amiről már többször írtam, a csonthéjasokat (kajszi és őszi barack, nektarin, cseresznye, meggy és szilva) ajánlatos csak tavasszal a virágzás kezdetén metszeni, különösen a kajszit, őszibarackot és nektarint. Azért, mert csak akkor lehet látni az elfagyott termőágakat és így lehet korrigálni a metszést. A meggyfákról – amelyek a múlt évben erősen meg voltak fertőzve moníliával – az elszáradt ágakat és leveleket gondosan metsszük le. Mert itt van elrejtve a fertőzés, ami majd tavasszal a vegetációs időszakban újabb fertőzést fog okozni.
A többi munkálatokról majd a következő cikkeimben fogok írni, nagyon sok fog függni az időjárási viszonyoktól. De szeretném már előre figyelmeztetni a termelőket és a gazdákat, hogy nagyon gondosan végezzük el a metszéseket és utána majd kora tavasszal a fa vegyszeres lemosását is.

Ha felmerülnek kérdések, szívesen válaszolok Önöknek. Tel. 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 50. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés