| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Sok kérdést kaptam a kedves termelőktől, hogy mi várható a 2020-as évben a vetőmag beszerzésével kapcsolatban. Különös figyelmet szeretnék szentelni a szántóföldi kultúrák (kukorica, napraforgó, tavaszi árpa stb.) vetőmagbeszerzésére. Sajnos azt tudom mondani, hogy a vetőmagok árai elég borsosak lesznek, de ettől függetlenül mindent meg kell vásárolni idejében, akinek lesz rá anyagi fedezete.

Kezdjük a kukoricahibridek beszerzésével, mert a gazdák közül a kukoricát vetik a legtöbben.  Lényegében az agrár üzletekben, attól függően, kinek milyenek az anyagi lehetőségei, meg lehet vásárolni, mind ukrán hibridfajtákat, mind külföldieket is. A különbség az árakban lesz. Pl.: egy hektárra való vetőmag, kb. 80 ezer szemet tartalmaz, ha ukrán hibridről beszélünk, 500-600 hrivnya lesz, ami nem haladja meg a tavalyi árat. A külföldi hibridek – Singenta, Monsanto, Euralis és a többi cégnek a vetőmaghibridjei – 1800-3000 hrivnya között mozog.

Tehát van választásunk, kinek mire van lehetősége, olyat vásárol. Szeretnék ehhez egy pár javaslatot hozzátenni: először is, azok a termelők, akik nem nagy területen termelnek (kb. 1-5 hektár), és nincs anyagi lehetőségük drága hibrideket venni, az ukrán kukorica hibridek is megfelelnek. A termőképességük is eléri a 6-8 tonnát, csak egy probléma van velük, hogy ősszel, aratáskor nehezen adják le a vizet, azért utána csak kasokban lehet tárolni.

A külföldi cégek kukorica­hib­ridjeinek jóval magasabb a termőképessége, a 10-12 tonnát is elérheti, és ami nagyon lényeges, a vízleadóképessége kiváló. Aratáskor eléri a 13-15 %-ot is, amit már azonnal lehet tárolni is. Nem kell plusz munka a szárításra.

Sokan úgy tervezték, hogy Magyarországról is hoznak be más hibridfajtákat. Nem vagyok ellene, de egy nagyon fontos tényezőre oda kell figyelniük a gazdáknak. Nemrégen a falurádióban azt hallottam, hogy különösen a kukorica és a napraforgóhibrideknél megjelentek a nem minőséges vetőmagok is, amelyek jóval olcsóbbak, és ide főleg Ukrajnába (nekünk) tervezik. Ettől óvakodjunk, mert nagyon ráfázhatunk! Csak ellenőrzött, fémzárolt vetőmagot vásároljunk biztos helyről!

Különös figyelmet fordítsunk vásárláskor arra a tényezőre, hogy a konkrét hibrideknek milyen a szárazságtűrő képessége. Igaz, ezek a hibridek drágábbak a többieknél, de akkor is megéri ilyeneket vetni. Mint látjuk, az utóbbi években a klímaváltozással kapcsolatban a szárazság alapvető tényező, ami befolyásolja a terméshozamot. Nemrég hallottam egy előadást, hogy az USA-ban kísérleteznek egy új GMO kukoricahibriddel, amelynek a szárazságtűrő képessége jóval felülmúlja az eddigi hibridekét. Ennek az alapja, hogy olyan baktériumoknak a génjeit építették be, amelyek a kukoricát táplálják nitrogénnel, foszforral és káliummal. Ez ugyanaz, mint amikor mi használjuk a biotrágyákat, ugyanazok a baktériumok vesznek részt benne, csak itt már a magban benne van. Igaz, ez még a jövőé, nálunk nincsenek megengedve a GMO-hibridek, de nekünk van egy másik lehetőségünk, amit 2-3 éve használunk: a biotrágyák, amelyek már bizonyították a pozitív hatásukat, és meg lehet vásárolni ezeket nálunk is.

Részletesen a kukoricatermesztésnek a technológiájáról (milyen gyomirtókat célszerű használni, mikor és mennyi műtrágyát és termésnövelő szereket kell használni) kicsit később írunk, amikor aktuális lesz.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés