| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Ha már mindent betakarítunk a fóliasátrakból, hozzákezdhetünk azok kitakarításához. 

Össze kell gyűjteni és eltávolítani a növénymaradványokat, amelyeken a kórokozók és a kártevők téli stádiumai találhatók, amik jövőre okozhatnak új fertőzést.

A növénymaradványokon telelnek át a legfőbb betegségek és kártevők téli formái, pl. a paradicsomvész, peronoszpóra, lisztharmat, alternaria stb. kórokozóinak a spórái. A növénymaradványokon telelnek át a vírusok is, ezért ne dobjuk ki a kertbe, a fólia közelébe, hanem égessük el, mert csak így pusztulnak el a kórokozók és a kártevők!

A talajban lakozó kórokozók közül nálunk a legelterjedtebb a verticillium, ami ebben az évben is sok fejtörést okozott az uborkatermelőknek.

Ennek a betegségnek a terjedése sajnos a monokulturális termesztéssel függ össze, vagyis, aki sok éven keresztül termeszt ugyanott uborkát – mert lényegében minden évben lehetetlen kicserélni a földet –, ezért fertőző góc alakul ki a fóliában. A védekezés lehetséges, de ha nem idejében végezzük, akkor nagyon költséges. Azért a közeljövőben új módszereken kell gondolkoznunk a védekezésben vagy fel kell hagyni a monokultúrával. Sokan emlegetik a Basamid G – granulátum talajfertőtlenítőt, mint hatásos módszert a talaj kártevői és kórokozói ellen. Ez részben igaz is volt, de mivel rendkívül mérgező és káros az egészségünkre, ezért tiltott listán van és már nem is gyártják. 

Bizony, valami új hatásos, környezetkímélőbb és mindenkinek elérhetőbb védekezési módszereket kell választanunk.

Ezen mi is, szakemberek gondolkodunk, és remélem, a tavaszi munkálatok megkezdéséig ezt a problémát megoldjuk. Aminek a lényege az lesz, hogy több biológiai szert fogunk használni és kevesebb vegyszert. Erről majd időben fogjuk informálni a kedves termelőket.

A talajt a fóliákban a téli időszak előtt mélyen kapáljuk át, ezzel is segítve a talajkártevők pusztulását.

Továbbra is várom kérdéseiket, keressenek meg telefonon és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318.

Novák András, 
a Terra Dei Alapítvány 
szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés