| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Bergeron

Származása és elterjedése.

M. Bergeron véletlen magoncként találta 1920-ban Franciaorszgában. Európa több kajszitermesztő országában elterjed. Magyarországon 1987-ben nyert állami minősítést.

Idény és típus.

10-12 nappal a Magyar kajszit követően érik. Magyar kajszi (nálunk Vengerszkij ulucssennij) július II. dekádja, a Bergeron július 20. – augusztus 1. között érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas.

Gyümölcs és áruérték.

Gyümölcse valamivel kisebb (42-45 g), mint a Magyar kajszié, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga, a napos oldalon élénkpiros, tetszetős. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű, magvaváló, magbele édes, édeskés.

Hajtásrendszer.

Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Fájának növekedési erélye közepes. Termését a nyársakon és a középhosszú termővesszőkön hozza.

Termőképesség.

Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Virágai későn nyílnak, öntermékenyek.

Ellenállóképesség.

A téli lehűléseket kiválóan tűri, sarka vírusra, moníliás hajtáshervadásra és gnomóniás levélfoltosságra azonban középesen fogékony.

Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyömölcs­tulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

A kertemben végzett többéves megfigyelés alapján (12 éves adat) 5-10 nappal később virágzik a többi kajszi fajtánál (több mint 10 fajtához viszonyítva).

Az idén 8-10 nappal később virágzott és ennek köszönhetően elkerülte az időjárás viszontagságait (csapadékos, hűvös idő és talajmenti fagy (-2, -30C). Ezen szempontok és megfigyeléseim alapján az idén már több száz Bergeron facsemetét készítünk elő az elkövetkező őszi és tavaszi telepítésre. A fajtaválasztékba még további 6-7 fajta is kapható lesz.

De rendelkezésre áll még két nagyon közkedvelt szilvafajta is, mégpedig a Csacsaki ráná és a Csacsaki Lapotica is. Egész Európában reneszánszát éli ez a fajtakör.

Azon kívül rendelkezek konténeres (földlabdás) Stenley szilvafajtával, amely nyári kiültetésre is alkalmas.

A többi gyümölcsféléből is nagy a fajtaválaszték: almából több mint 15 fajta, körtéből 10 fajta, birs 2 fajta, naspolya szilva 7 fajta, őszibarack 10 fajta, kajszi 6 fajta, cseresznye 3 fajta, meggy 4 fajta, ringló, dió (magonc és oltott) mogyoró, ribiszke, köszméte, mandula stb.!

Bodnár István,
kertészmérnök,
Nagybakta

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés