| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Már eddig is sokat írtunk a biotrágyák használatáról a különböző mezőgazdasági kultúrákban, de a hangsúlyt inkább a szántóföldi növényekre összpontosítottuk (kukorica, őszi és tavaszi kalászosok).

Ezen a téren már elég jó tapasztalataink vannak, és senkinek sincs kétsége afelől, hogy

a biotrágyák használata lényegesen növeli a terméshozamot és annak minőségét.

A zöldségtermesztésben, és különösen a fóliasátrakban már több termelő is észrevette, hogy az egyik legveszélyesebb betegség a „fuzárium verticilium” ellen különösen hatékony. Erről már írtunk a „Bioszekér” programban is, de most szeretnék beszámolni önöknek a biotrágyák használatáról a szabadföldi zöldségtermesztésben, illetve a fóliákban is a vegetációs időszak alatt. Tehát

nemcsak a talajfertőtlenítésre lehet használni, ami kötelező minden termelőnek a betegségek megelőzése céljából, de készülni kell az új szezonra is.

Az utóbbi időkben nemcsak a fóliákban, hanem a szabadföldi zöldségtermesztésben is sok problémát okoztak a gyökérbetegségek. Ennek alapvető oka, hogy évről évre ugyanarra a helyre ültetjük pl. az uborkát, és ezzel előidézzük a betegségek rohamos terjedését.

Megelőzés céljából a palánták kiültetése előtt és után is – a csepegtető rendszeren keresztül – adagoljuk és juttassuk ki a biotrágyát.

Egy-két liter „biotrágyát” elvegyítünk 1000 liter vízben, és ily módon jól meglocsoljuk a palántákat. Ezzel a módszerrel – nem használva erős vegyszereket, gombaölő szereket – megvédjük növényeinket a hervadástól, amit a „verticiklium” gombák okoznak.

Mit is ad a „biotrágya” használata?

Azon kívül, hogy olyan baktériumokat és gombákat tartalmaz, melyek elpusztítják a talajban a kórokozókat, még nitrogén, foszfor és kálium elemeket is halmoz fel a talajban, ezzel növelve a talaj termőképességét. Ami új lenne ebben a módszerben, hogy van lehetőség ezeket az új „biotrágyákat” kipermetezni a növény leveleire (0,3 – 0,5 liter 1000 liter vízben felvegyítve). Ezzel is növeljük a növények ellenállóképességét a kórokozók ellen, és lényegesen nő a növények stressztűrő képessége. Azonkívül a baktériumtrágyák sok más hasznos baktériumokat is tartalmaznak, melyek növelik az anyagcsere intenzítását a növényekben, vitaminokat is tartalmaznak, valamint makro- és mikroelemeket. Persze tudni kell pár alapvető dolgot, mikor és hogyan is kell őket használni!

Először is csak este, vagy ha nappal borús az idő, akkor használjuk. Keverhető a legtöbb gomba és rovarölő szerekkel. Szeretném, ha minden termelő a saját bőrén tapasztalná, hogy milyen hatékony a biotrágya használata a zöldségtermesztésben, és ami nagyon lényeges, mindenki hozzáférhet, nem drága. Úgy gondolom, hogy azok a termelők, akik használták a biotrágyát, eddig is meg voltak elégedve, mert lényegesen csökkentették a vegyszerek használatát, ami nagyon fontos a zöldségtermesztésben, így kevesebb a vegyszermaradvány a gyümölcsben, zöldségben. El fog jönni az az idő, nemsokára, amikor lesznek olyan gazdák, akik biotermékeket fognak termelni!

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469. 

Novák András,
a Terra Dei Alapítvány
szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!