Magyarország | 2021. 02. 04. – 17:42 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Sokunknak nincs ideje a rendszeres edzésre, és megint sokan vannak, akik egészségi állapotuk miatt nem sportolhatnak intenzíven. Jó hír azonban, hogy egy friss kutatás igazolta, hogy a kevésbé megterhelő mozgás is pozitív hatással van testünkre.

Az már régóta köztudott, hogy a mozgásszegény életmód számos negatív egészségügyi következményt hozhat magával, többek között növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét is. Ugyanakkor fordítva is igaz, hogy a rendszeres sport segít kordában tartani a vércukorszintünket, nem véletlen, hogy a már diagnosztizált cukorbetegeknek is azt tanácsolják, hogy eddzenek rendszeresen - írja a Házipatika.com

A Koppenhágai Egyetem kutatócsoportja arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon muszáj intenzív mozgásformát választani, vagy már könnyedebb fizikai tevékenység is eléri ezt a pozitív hatást. Egészen pontosan a GLP-1 nevű hormon és az aktivitás kapcsolatát vizsgálták. A glukagonszerű peptid ugyanis olyan hormon, amely a bélrendszerben keletkezik evés közben: ahogy emelkedik a szintje, úgy múlik el éhségünk, és kezd a testünk egyre több inzulint termelni. 

Nem kell megerőltetnünk magunkat az egészségünkért

A kísérletben 1300 túlsúlyos ember adatait monitorozták, és arra jutottak, hogy már az alacsony intenzitású mozgás is emeli a GLP-1 szintünket. "Már napi 30 perc séta vagy kertészkedés is gondoskodik arról, hogy kevésbé legyünk éhesek, illetve hogy egészségesebben működjön az anyagcserénk, ide értve a vércukorszabályzó rendszerünket"  - összegezték az eredményeket a Endocrine Connections című tudományos folyóiratban. 

Azt azonban hangsúlyozták az orvosok, hogy ezt a pozitív hatást kizárólag férfiaknál tapasztalták. Arra még viszont nem találtak magyarázatot, hogy miért tér el ennyire a két nemnél a GLP-1 hormon működése. Mindenesetre az biztos, hogy nemtől függetlenül jót tesz a testünknek, ha - amikor csak tehetjük - sétálunk a tömegközlekedés vagy autózás helyett, játszunk a gyerekeinkkel vagy unokáinkkal, vagy éppen kézi kosarat választunk a gurulós kocsi helyett bevásárláskor. Ezekkel a hétköznapi tevékenységekkel is összejöhet a napi 30 perc mozgás. 


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!