Magyarország | 2021. 02. 03. – 19:49 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A magnézium hihetetlenül sokoldalú ásványi anyag: minden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen. Ha azonban nem fogyasztunk belőle elegendő mennyiséget, arra szervezetünk a többi között különböző szív-, anyagcsere- és mozgásszervi panaszokkal is reagálhat.

Annak ellenére, hogy a magnézium az emberi szervezetben csak csekély - nagyjából 25-30 grammnyi - mértékben van jelen, mégis kiemelten fontos szerepe van. A túlnyomórészt a csontokban, izmokban és májsejtekben található magnézium részt vesz az idegrendszer és az izmok működésében, a csontok felépítésében, valamint az energiatermelésben is. Emellett csökkenti a szívinfarktusok kockázatát, élénkíti a vérkeringést, és segíti a normál koleszterinszint elérését, illetve megtartását is - írja a Házipatika.com.

Mivel az egyik legjelentősebb nyomelemünk, ha szervezetünk nem jut belőle elegendő mennyiséghez, arra különböző tünetekkel reagál. A magnézium hiányának első jelei közé tartozhat a folyamatos fáradtságérzet, a megnövekedett alvásigény, de gyakran előfordul fejfájás, étvágytalanság és a nyugtalanság is. Szintén jellemző tünet az izomgöcs - vagy -remegés - például a vádliban vagy a rágóizmokban, de jelentkezhet hátfájás, hideg lábfej, keringési zavarok, valamint erős szívdobogás is. Terhesség esetén a magnéziumhiány növelheti a különböző szövődmények, a spontán vetélés, valamint a koraszülés kockázatát.

A magnéziumhiány okai

A magnézium intenzív fizikai tevékenység, stressz, hányás, egyoldalú diéta vagy erőteljes izzadás hatására könnyen kiürülhet a szervezetből. Egyes életszakaszokban, például a várandósság vagy a szoptatás során szintén nagyobb mennyiségre van szükség ahhoz, hogy a vérünkben található magnéziumkoncentráció szintje megfelelő legyen.

Hiányállapothoz vezethetnek továbbá bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, valamint egyes betegségek - például szívbetegségek, magas vérnyomás, asztma, felszívódási zavarok, alkoholizmus - is. Bár a kezdeti stádiumú magnéziumhiány egészséges táplálkozással és vény nélkül kapható készítményekkel is megszüntethető, ha azonban tartósan fennáll, érdemes orvosi kivizsgálással utánajárni a kiváltó okoknak.

Káliumhiány is jelentkezhet

A magnéziumhiány mellett fontos odafigyelni a szervezet káliumszintjére is, mivel előfordulhat, hogy a két ásványianyag-hiány egyszerre jelenetezik. A magnéziumhoz hasonlóan a kálium szintén elengedhetetlen szívünk egészségének megőrzéséhez, emellett hozzájárul a többi között a megfelelő emésztéshez és veseműködéshez is. Hiányára gyakran például a vesekőképződés hívja fel a figyelmet.

Célzott pótlással a kellemetlen tünetek ellen

Akárcsak a vitaminok esetében, az ásványianyag-hiány elkerülése érdekében is elengedhetetlen a változatos táplálkozás. Magas magnézium- és káliumtartalmú élelmiszernek számít például a dió, mandula, tökmag, spenót, fehérbab, szójabab, kelkáposzta, a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a halak. Egyes betegségek meglétekor, vagy bizonyos élethelyzetekben azonban szükség lehet célzott pótlásra is.

A gyógyszertárakban elérhetőek olyan kombinált készítmények, amelyek egyszerre tartalmazzák a szervezet egészséges működéséhez szükséges káliumot és magnéziumot. Ezek a gyorsan felszívódó formában szedhető ásványi anyagok lehetővé teszik az egyenletes bevitelt, így, ha betartjuk a betegtájékoztatóban leírt adagolási előírásokat, hatékonyan elkerülhetjük a magnézium- és káliumhiány okozta tüneteket és szövődményeket.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES