Magyarország | 2021. 02. 03. – 07:45 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A D-vitamin-hiány meglehetősen gyakori probléma Magyarországon is, akadnak ráadásul, akikre nézve az átlagosnál valamilyen okból nagyobb a nemkívánatos állapot kockázata.

55 éves kor fölöttiek

Az öregedéssel szervezetünk egyre kevesebb D-vitamint termel. Mivel részben ez a vitamin felelős a csontok szilárdságáért, nem véletlen, hogy ebben a korban gyakoribbak a különböző törések. Az idős emberek jó része vitaminpótlásra szorul - írja a Házipatika.com.

Irodai dolgozók

Akik napi 8-9 órát töltenek a négy fal között, meglehetősen kevés természetes fényhez jutnak. Mivel a napsugárzás a D-vitamin legjobb forrása, az irodisták között magas a hiányt szenvedők aránya.

Sötétebb bőrűek

Minél sötétebb valakinek a bőre, annál nehezebben termel a szervezete D-vitamint a bőrön keresztül felszívódó napsugárzásból. Színes bőrű embereknek érdemes ügyelniük rá, hogy táplálkozással a lehető legtöbb D-vitamint bevigyék a szervezetükbe.

Gyulladásos bélbetegségekkel élők

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így felszívódása attól is függ, hogy az emésztőrendszer fel tudja-e dolgozni a zsiradékokat. Bélgyulladással járó betegségek esetén problémák adódhatnak ezzel, így az érintettek csaknem 70 százaléka D-vitamin-hiányban szenved.

Vegetariánusok, vegánok

D-vitamint elsősorban állati eredetű élelmiszerek, így a hús, a tojás, illetve a zsírosabb halak tartalmaznak. Akik nem fogyasztanak ilyen ételeket, eleve jóval kevesebb D-vitamint juttatnak a szervezetükbe.

Bizonyos gyógyszereket szedők

Vannak gyógyszerek, amelyek zavart okozhatnak a D-vitamin termelődésében, felszívódásában. Ilyenek a kortikoszteroidok, bizonyos súlycsökkentő gyógyszerek, továbbá egyes koleszterincsökkentők is. Ezekkel kapcsolatban az orvosunktól kérhetünk tájékoztatást.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!