Magyarország | 2021. 02. 02. – 14:51 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Pattogás, fájdalom, hallászavar- vagy csökkenés, problémák az egyensúlyunkkal - bár testünknek igen kis részei, a fülek mégis számos gondot okozhatnak. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek a szervvel kapcsolatos tünetek.

Öregedés

Közismert, hogy az évek múlásával romlik a hallás, mégis sokan meglepődnek rajta, amikor velük is megtörténik. Ugyanakkor fontos tudni, hogy életmódunk nagyban befolyásolja, hogy a folyamat mikor kezdődik el, és milyen sebességgel: a gyakori zajártalom, a dohányzás és a genetikai tényezők is számítanak. A korral járó halláscsökkenés általában lassan indul, és egyformán érinti mind a két fület - írja a Házipatika.com.

Zajártalom

Aki volt már hangos koncerten, valószínűleg tapasztalta, hogy utána órákon át csengett vagy zúgott a füle. Az eldugult fül érzése arra utal, hogy a belső fül sejtjei károsodtak. Bár ez az érzés egy idő után elmúlik, a károsodás, ha minimális is, valójában nem visszafordítható. Minél gyakrabban és hosszabb ideig tesszük ki magunkat hangos zajoknak, annál jobban romlik a hallás, és ez akár egészen fiatal korban is megtörténhet.

Tumor

Nem gyakori, de megeshet, hogy tumor fejlődik ki annál az idegnél, amely összeköti az agyat a füllel, vagy a belső fülben - ez okozhat jelentős halláskárosodást. Ilyenkor általában az jellemző, hogy míg egyik fülben a hallás nem változik, a másikban érzékelhetően romlik.

Nyomás

Ha repülőn ülünk, vagy víz alá merülünk, tapasztalhatunk pattogást a fülben, illetve feszítő érzést a dobhártyán - ez normális, de ha mindenféle külső hatás nélkül tapasztalunk ilyesmit, az nem. Torok- vagy fülgyulladás okozhat ilyesmit - ilyenkor a dobhártya nem tudja betölteni légnyomás-kiegyenlítő funkcióját.

Trauma

A fejet ért erős ütés is okozhat komoly, és bizonyos esetekben visszafordíthatatlan halláskárosodást, mert ilyenkor megsérülhetnek a középfülben található hallócsontocskák.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés