Magyarország | 2021. 02. 02. – 05:48 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Homályos látásról beszélünk, ha a szem nem képes megfelelően fókuszálni, és emiatt a világ mintha egy "elmosódott régi filmen" látszana.

A szemünk működésének ilyen romlása könnyen lehet a diabétesz egyik tünete. A nem kezelt cukorbetegség hosszú távon károsítja az apró vérereket, ami végül a retina működésében okoz zavart. De rövid távú problémák forrása is lehet, hiszen a vér magas cukortartalma a szemben lévő folyadékra is hatással van, s emiatt a fények nem megfelelően jutnak el a szem hátsó részébe. Ha a vércukorszint visszaáll normálisra, ezek a tünetek is megszűnnek - írja a Házipatika.com.

A diabétesz másféleképpen is hathat a szemre, mégpedig ha a vércukorszint leesik (ez a hipoglikémia). Ekkor az agyunk játssza a főszerepet, mivel a káros hatások ott jelennek meg. A hosszú távon kialakuló, vérerek okozta látásromlás nem ideiglenes probléma, de a folyamat lassítható, míg a rövid távú gondok a cukorszint változásával megszűnnek.

Forduljunk orvoshoz

Ha a szemünk elkezd rosszul funkcionálni, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Sok oka lehet ugyanis a homályos látásnak, de ha hirtelen jelenik meg, az utalhat a diabéteszre, amit pedig minél előbb kezelni kell.

Akiknél már diagnosztizálták a cukorbetegséget, azoknak feltétlenül érdemes szemorvost is felkeresniük, hogy időben megelőzhető legyen a homályos látás kialakulása. A rendszeres háziorvosi rutinvizsgálatok ugyanis nem feltétlenül szűrik ki a retina megbetegedését, ahhoz speciális szemorvosi vizsgálat kell.

Azért is fontos időben kezelni a homályos látást, mert idővel komolyabb szembetegségek, például szürke hályog kialakulását is okozhatja, ami a diabéteszesek esetében igen gyakori szövődménynek számít.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!