Magyarország | 2021. 01. 31. – 16:04 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát - derült ki egy tanulmányból.

A zsírmáj a globális népesség nagyjából 25 százalékát érintő májbetegség, amelynek egyelőre nincs bevált kezelési módja. A svédországi Karolinska Intézet kutatói ugyanakkor kimutatták, hogy a zöldségek jelentős részében természetes módon előforduló szervetlen nitrát nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban - írja a Házipatika.com.

A szakemberek étkezési nitráttal egészítették ki a vizsgált egerek zsírban és cukorban gazdag étrendjét, és ezeknél a rágcsálóknál jelentősen alacsonyabb volt a májban lévő zsírmennyiség. A kutatók továbbá vérnyomáscsökkenést és az inzulin-/glükózegyensúly javulását figyelték meg a 2-es típusú cukorbetegséggel élő egereknél.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel jótékony hatással van a kardiovaszkuláris funkcióra és a diabéteszre. Mattias Carlstrom, az intézet munkatársa elmondta, kollégáival úgy vélik, hogy ezen betegségek hátterében olyan, hasonló mechanizmusok állnak, amelyeknél az oxidatív stressz okozta - nitrogén-monoxiddal kapcsolatos - folyamatok pusztító hatással vannak a kardiometabolikus funkciókra.

A szakember szerint tanulmányukban a nitrogén-monoxid termelésének alternatív módját mutatták be, amely során az étkezéskor bevitt nitráttöbblet alakul át nitrogén-monoxiddá a szervezetben. Carlstrom szerint legkevesebb 200 grammnyi zöld leveles zöldséget kellene fogyasztani naponta a jótékony hatás eléréséhez.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!