Magyarország | 2021. 01. 03. – 08:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A méz nem csak akkor jön jól, ha édesíteni akarunk valamit, vagy megfájdul a torunk és köhögünk. Ez a finomság jóval sokoldalúbb.

Égések

A mézet évezredek óta használják égések gyógyítására és fertőzések megakadályozására - a Mayo Clinic kutatása szerint csökkentheti az égési sérülések gyógyulási idejét is. Sterilizálja ugyanis sebet, amely ráadásul kevesebb heggel gyógyul - írja a Házipatika.com.

Memória

Egy amerikai kutatás szerint a méz a rövid- és a hosszú távú memóriát is fejlesztheti, különösen menopauza előtt vagy alatt lévő nők esetében. A mézkúra náluk éppolyan hatásos lehet, mint a hormonterápia.

Herpesz

Egy Dubaiban készült kutatás szerint a méz hatékony külsőleges kezelést jelenthet a szájon, illetve a nemi szerveken jelentkezőherpeszesetén is. Enyhíti a viszketést és a kisebesedést, és a léziókat is hatékonyan gyógyítja.

Cukorbetegség

A méz glikémiás indexe alacsonyabb a cukorénál, így nem emeli meg annyira a vércukorszintet sem. Ráadásul még az íze is édesebb, így kevesebbet kell belőle használni. Egy német kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy akik étkezésükben teljes mértékben mézre cserélik a cukrot, azoknak sokkal stabilabb lesz a vércukra.

Aranyér

Aranyér ellen hatásos házi szert készíthetünk méz, olívaolaj és méhviasz keverékéből, amelyet külsőleg kell használni. Szakértők szerint ez nemcsak a viszketést és a vérzést, hanem a fájdalmat is csillapítja.

Psoriasis

A psoriasis viszonylag gyakori bőrbetegség, amely kivörösödést, kiütéseket, viszketést és akár bőrkinövéseket is okozhat. Gyógyszertári krémek helyett ezt is kezelhetjük méz, olívaolaj és méhviasz keverékével - kutatások szerint bizonyos esetekben még hatékonyabb is lehet a gyógyszertári szereknél.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés