Magyarország | 2021. 01. 25. – 08:04 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szürke hályog egy fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó betegség, amely bár a korosabb emberek látásromlásának egyik leggyakoribb oka, mégsem kizárólag az időseket érinti. A szürke hályognak ugyanis összesen négyféle formája létezik, ezek pedig más és más okból alakulhatnak ki.

A szürke hályog a nevét onnan kapta, hogy a betegség a szemlencse elszürkülésével jár, az érintettek látása pedig idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön néznének keresztül - írja a Házipatika.com.

Szürke hályog, amely a korral alakul ki           

Adatok szerint 65-75 éves kor felett a népesség nagyjából fele szenved szürke hályogtól, a betegség gyakorisága pedig 75 éven felül további 20 százalékkal növekszik. Az időskori szürke hályog az öregedés természetes velejárója. Nem árt azonban ismerni a korral kialakuló szürke hályog leggyakoribb fajtáit:

  • az úgynevezett maghomály esetén a szemlencse fokozatosan keményedik el, és változik sárgás színűvé. További jellemzője, hogy míg a közelre látás jó marad, addig a távolra látás romlik.
  • A kérgi szürke hályog esetében elsősorban a lencse szélén jelennek meg homályos foltok, de további jellemző tünete még, hogy a fényforrások körül (például utcai lámpák) az érintettek csillogó udvart látnak.
  • A harmadik formája a hátulsó, tok alatti szürke hályog, amely inkább a valamivel fiatalabb embereknél fordul elő. Leggyakoribb tünete pedig a káprázás és a jó fényviszonyokban is tapasztalt gyenge látás.

A másodlagosan kialakuló szürke hályog

Ez a típusú szürke hályog egy már elvégzett szürkehályog-műtét után alakul ki, hónapokkal vagy akár évekkel a beavatkozás után. A jelenség oka az,  hogy a lencse tokja a műtétnél megmarad, ez a lencsetok pedig idővel újra homályossá tud válni, így a későbbiekben zavarhatja majd a látást. Az esetek többségében a másodlagos szürke hályog mindkét szemet érinti. Jó hír, hogy ez a probléma egy ambuláns kezeléssel néhány másodperc alatt megszüntethető.

Veleszületett szürke hályog

Adatok szerint átlagosan minden kétezredik gyerek szürke hályoggal születik. A betegség az esetükben nem feltétlenül egyenlő a látás beszűkülésével, ám, ha mégis, akkor a látásuk helyreállításához feltétlenül műtétre van szükség. Ez a típusú szürke hályog örökletes is lehet, de kialakulhat más alapbetegségekhez kapcsolódva is. 
Traumás eredetű szürke hályog

Traumás eredetű szürke hályogról akkor beszélünk, ha a szemet nagy erejű tompa ütés, fizikai erőbehatás (például teniszlabda, szembe csapódó faág, pezsgős dugó okozta sérülés) vagy perforációt okozó sérülés éri.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!