Magyarország | 2021. 01. 23. – 07:52 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az új év beköszöntével sokan elhatározzák, hogy egészséges életmódra váltanak, ezek a fogadalmak azonban többnyire igen hamar elbuknak. Az életmódváltás sikerét nagyban elősegíthetjük ugyanakkor, ha a kezdeti időszakban tapasztalt szakemberhez fordulunk, aki a megfelelő vizsgálatok révén hozzájárulhat a szervezetünk igényeihez leginkább passzoló diéta és életvitel megtalálásához.

Eldönthetjük ugyan, hogy egyik napról a másikra teljesen megváltoztatjuk az életmódunkat, az efféle, hirtelen jött elhatározások viszont sajnos sokszor nem érnek célt. Hogy milyen buktatókra számíthatunk, és hogyan készülhetünk fel egy fenntartható és egészséges életmódra, arról Szász Máté, a SYNLAB sportdiagnosztikai tudományos vezetője beszélt az Életmódváltók cikkében - írja a Házipatika.com

Hogyan készüljünk fel az életmódváltásra?

"Az internet elterjedése előtt még azért fordultunk szakemberekhez, mert csak ők fértek hozzá az egészségmegőrzés kapcsán elengedhetetlen információkhoz. Mára ez annyiban megváltozott, hogy az internetnek hála pillanatok alatt rengeteg hasznos információhoz juthatunk hozzá akár egy okostelefonon is. Ahhoz azonban, hogy egy adott témáról objektív képet alkothassunk, képesek legyünk átlátni a hatalmas információs halmazon, továbbra is széles körű ismeretekre és tájékozottságra van szükség, aminek megszerzése mögött hosszú évek munkája áll. A modern kor szakembereit ezért a jártasságukért keressük fel" - mutatott rá Szász Máté. Mint mondta, manapság már minden információhoz hozzáférhetünk ugyan, de nagyon nehéz kiszűrni a hiteles tartalmat, amiből rengeteg probléma származhat. Életmódváltást tervezve érdemes tehát egy hozzáértő és megbízható szakembert felkeresni. 

Mielőtt valaki a korábbi rossz megszokásokkal szakítva fogyókúrába, illetve egy drasztikusabb diétába kezdene, érdemes először egy részletes állapotfelmérésen részt vennie. Akár teljesen tünetmentesen is fennállhatnak ugyanis olyan egészségügyi problémák a háttérben, amelyek jelentősen befolyásolják, hogy milyen étrendi változtatások jöhetnek szóba, mitől várható javulás. Nagyon fontos, hogy elvégezzünk néhány laborvizsgálatot is, érdemes például ellenőriztetni a kortizolháztartást és a pajzsmirigyműködését. Szintén ellenőrizni kell a máj- és vesefunkciót, valamint a vérzsírértékeket. 

A szakértő szerint a megfelelő alvásnak szintén kulcsszerepe van mind a táplálkozásban, mint a mozgásban. Ha rendszeresen éjfél után bújunk ágyba, úgy komoly eltérést okozunk cirkadián ritmusunkban, amit foteljetlagnek is neveznek. A napi bioritmus beállítása alapvető a sikeres életmódváltáshoz.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!