Magyarország | 2020. 12. 09. – 19:55 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Sok ember van úgy, hogy elég meginnia egy kávét, és néhány perc múlva már szalad is a vécére. Ezzel kapcsolatban sok elmélet született, de a pontos magyarázattal még adós a tudomány.

Miért rohanunk vécére egy kávé után?

Sokan ismerik a kávé hashajtó, székelést serkentő hatását. Az Amerikai Kémiai Társaság videója szerint tízből három embernél egy csésze kávé elfogyasztása négy perc beindítja a beleket és székelési ingert vált ki - számolt be korábban az Index. Sokféle elmélet és tévhit kering ennek okáról, de egyértelmű tudományos válasz még nem született rá. A tudósoknak viszont már sikerült kizárniuk néhány tévhitet, és magát a hatásmechanizmust is azonosították - írja a Házipatika.com.

Egy csésze kávéban majdnem ezerféle vegyület található, és a tudomány még mindig nem tudja, hogy pontosan melyik anyag vagy anyagok felelősek a gyors hashajtó hatásért. Az viszont biztos, hogy a kávé két olyan hormon termelését is serkenti, amelyek segítik az emésztést: a gasztrin beindítja a vastagbél perisztaltikus, a salakanyagokat a végbél felé továbbító mozgását, a kolecisztokinin pedig az epehólyag gyomorba ürüléséért felel. Ezen kívül a kávé savassága is közrejátszhat, tartalmaz ugyanis egy klorogénsav nevű vegyületet, amely fokozza a gyomorsavtermelést. A felgyorsuló emésztés és az intenzívebb bélmozgás pedig együttesen ahhoz vezet, hogy a szervezet hamarabb szabadulna a salakanyagtól.

Korábban azt gondolták, hogy a koffein gyorsítja fel ennyire az emésztést, de mivel a koffeinmentes kávénak ugyanilyen hashajtó hatása van, a koffeintartalmú üdítőknek viszont egyáltalán nincs, egyértelmű, hogy más összetevő állhat a dolog mögött.

Miért hashajtó a kávé?

Olyan feltételezések is vannak, hogy a reggel elfogyasztott meleg folyadék beindítja a vastagbél perisztaltikus mozgását. Ebben az esetben viszont az a kérdés vetődik fel, hogy akkor a teának miért nincs hasonló hatása, illetve hogy a kávé miért csak az emberek 30 százalékára hat így. A pszichológiai magyarázat szerint egyébként a reggeli "szertartások" - mint például az első kávé elfogyasztása - az életmód rendszeressé tételével, a reggeli rutin kialakulásával hozzájárulnak a rendszeres reggeli székletürítéshez. 

Az viszont teljesen tévhitnek bizonyult, hogy mivel a kávé vizelethajtó hatású, nem lehet egyben hashajtó is, hiszen a dehidratáció éppen hogy székrekedést okozna. Egy 2003-as kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál gyakran alakul ki erős tolerancia az ital vizelethajtó hatásával szemben. Náluk napi két-három csésze kávé egyáltalán nem befolyásolja a vizeletmennyiséget.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés