Magyarország | 2020. 12. 30. – 07:46 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A végtag dagadás egy gyakori tünet, amelynek hátterében számos ok húzódhat meg. Talán kevésbé ismert, de a nyirokkeringés zavara is kiválthatja a panaszt.

A nyirokkeringés fő feladata - a vénás rendszer mellett - a szövetközti folyadék elszállítása, visszajuttatása az érrendszerbe. Emellett a nyirokrendszer fontos szerepet lát el a szervezet immunvédelmében, az immunrendszer támogatásában is. A nyirokfolyadék a nyirokpályákon áramlik, és a nyirokutak hosszabb-rövidebb lefutás után a borsónyi-babnyi nyirokszűrő szervekbe, a nyirokcsomókba nyílnak. A nyirokcsomók feladata - többek között - a nyirok szűrése és a nyirokáramba került szemcsés anyagok, baktériumok visszatartása, így a nyiroknedv a véráramba már megtisztulva ér el. Amennyiben a nyirokkeringésben zavar keletkezik, úgy az el nem szállított nyirok, szövetközti folyadék felgyülemlése esztétikai és egészségügyi problémákat von maga után - írja a Házipatika.com.

Nyirokpangás a végtag dagadás hátterében

A nyirokrendszer működési zavara esetén a nyiroknedv felgyülemlik a szövetek közötti térben. Ekkor nyirokpangásról, azaz limfödémáról beszélünk. Jellemző tünete az egyik vagy mindkét oldalon lévő végtagok - az ujjakat is beleértve - duzzanata, szorító érzése. Fontos megjegyezni, hogy a nyirokpangás sosem az egész testet érinti, csupán egy-egy részét.

A nyirokpangás kezdeti stádiumában a bőr benyomása után a lenyomat még hosszan látható, a bőr fakó színű, továbbá észrevehető hurkák jelennek meg, amelyeket mélyebb ráncok határolnak. Mindezeken kívül jelzésértékű az ujjakon lévő apróbb ráncok eltűnése, ami a vizenyő nagymértékű jelenlétére utal, továbbá gyanúra adhat okot a bőr megvastagodása és érdessé válása. Az érintett részen a nyirokpangás miatt a kárfájdalom is felléphet, aminek hatására az adott végtag mozgástartománya lecsökken.

Nem csak esztétikai probléma

A limfödéma kezdeti stádiumában sokaknál csupán esztétikai gondot jelent, ám egy idő után egyre drasztikusabb tüneteket produkál. A korábban megduzzadt végtag az oxigénhiány miatt kiszárad, majd később ekcéma, orbánc, gyulladás, cellulitisz, fekély, sőt akár daganat is kialakulhat rajta. Ennek oka, hogy az adott terület különösen érzékennyé válik a fertőzésekre, ezért a terápiát érdemes mielőbb megkezdeni, hogy a nehezebben kezelhető szövődmények elkerülhetőek legyenek.

"Ahhoz, hogy a limfödémát minél hatékonyabban lehessen kezelni, fontos, hogy tisztázzuk a mögöttes okokat. A probléma ugyanis csak az esetek igen kis százalékában veleszületett, leggyakrabban valamilyen betegség miatt alakul ki, így például egy lezajlott vénagyulladás és trombózis, műtét, daganat, sugárkezelés, fertőzések, esetlegelhízásnyomán" - mondta el dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa.

A nyirokpangás kezelése

A diagnózis a fizikális vizsgálaton túl képalkotó vizsgálatokkal (MRI-vel, CT-vel), valamint Doppler ultrahanggal, izotópos angiográfiával állítható fel. Amennyiben bebizonyosodott a nyirokpangás, és tisztázottá vált a zavar oka, úgy komplex kezelés javasolt, amelyhez a beteg aktív közreműködésére is szükség van. Elsődleges feladat az okok gyógyítása (amennyiben lehetséges), és akár ezzel egy időben már el kell kezdeni a nyirokkeringés segítését szolgáló terápiákat is.

A kezelés fizioterápiás módszerekkel történik, azaz speciális gyógymasszázs alkalmazásával, gyógytornával, esetenként gépi kompressziós kezeléssel, továbbá kompressziós fáslik felhelyezésével. Ezek hatására a nyirokpangás, így az ödéma mértéke is csökken, a nyirokfolyadék kiürül a vénákba. Így javul a bőr és a kötőszövet oxigénellátása.

Kutatások igazolják, hogy a kompressziós fásli vagy harisnya helyes felhelyezésével és tartós alkalmazásával remek eredményeket lehet elérni az alsó és felső végtagok nyirokkeringési zavarai esetén. A betegek részéről nagy türelmet és kitartást igényel, de a kis eredményeknek is örülni kell, mert így elkerülhetőek a szövődmények. A betegség százszázalékosan nem gyógyítható minden esetben, de mindenképpen kordában tartható, aminek révén a végtag funkcionálisan és esztétikailag is jobb állapotba kerül.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés