Magyarország | 2020. 12. 19. – 09:52 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A megterhelőbb étkezések után fellépő gyomorégés általában ártalmatlan jelenség, amely rövid időn belül megszűnik. Egyes esetekben azonban a panasz valamilyen komolyabb betegségre is utalhat, különösen, ha rendszeresen jelentkezik.

Hasnyálmirigyrák esetén az egyik legnagyobb probléma, hogy a kórkép tüneteit egyáltalán nem könnyű észrevenni, emiatt az érintettek gyakran gyomorégésként vagy egyéb emésztési problémaként értelmezik. A hasnyálmirigy szerepe kulcsfontosságú az emésztésben, működési zavara pedig gyakran okoz gyomorégést. Erre főként akkor érdemes gyanakodni, ha kísérőtünetként fogyás is jelentkezik anélkül, hogy étkezési szokásainkon vagy életmódunkon bármit is változtattunk volna - írja a Házipatika.com.

A rendszeres gyomorégés egyik leggyakoribb oka a reflux, amely könnyen diagnosztizálható, illetve gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással eredményesen kezelhető. A Mayo Clinic korábbi kutatása szerint sokan tévesztik össze az erős gyomorégést a szívrohammal is. A gyomorégéshez hasonló, erős fájdalmat ilyenkor a szívbe áramló vér mennyiségének megnövekedése okozza. Ha nem vagyunk biztosak abban, mivel is van dolgunk, inkább forduljunk mihamarabb orvoshoz vagy hívjunk mentőt, ha szükséges.

A csípős, fűszeres ételek fogyasztása, a túlsúly, illetve ha étkezés után azonnal lefekszünk, gyakran okozhat gyomorégést, de a tünet az epehólyag betegségére is utalhat. Egy eperoham során a felgyülemlett epe megnövekedett nyomást, illetve az epehólyag megrepedését is okozhatja. Az eperohamot úgy ismerhetjük fel, hogy az ilyenkor érzett fájdalom kisugárzik a bal vállövbe, illetve a hátba is.

A nyelőcsőrák viszonylag ritka betegség, de ha valakinek gyakori, szűnni nem akaró gyomorégése van, akkor ezt is érdemes számításba venni, különösen, ha az illető sokat dohányzik, illetve rendszeres alkoholfogyasztó. Kutatások szerint a krónikus szorongás is okozhat gyomorégést. Emellett gyomorfekély esetén is tapasztalhatunk ilyesmit - a gyomor felső részében, illetve a mellkasban jelentkező égő érzés általában savlekötők használatával megszűnik ebben az esetben. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy minden esetben legjobb, ha önálló gyógyszerezés helyett inkább szakorvos segítségével próbáljuk meg kideríteni, mi okozza a tüneteinket.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés