Magyarország | 2020. 12. 14. – 07:45 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Egyre többen tisztában vannak vele, hogy a megfelelő hidratáltság nagyon fontos az ideális testsúly megtartásához, a bőr szépségéhez vagy éppen a sportteljesítmény növeléséhez. Van, amit nagyon sokan rosszul tudnak ezzel kapcsolatban.

Ivással a székrekedés ellen

Tévhit például, hogy megfelelő folyadékbevitel mellett egészen biztosan nem lesz székrekedésünk, illetve hogy az ivással meg lehet szüntetni a székrekedést. Ez csak akkor igaz, ha a szorulást folyadékhiány okozta. Bizonyos betegségek vagy nem megfelelő táplálkozás mellett annak is lehet székrekedése, aki egyébként eleget iszik - írja a Házipatika.com.

Veszélyes, ha túl sokat iszunk?

A túlhidratálás kérdésében sincsenek sokan tisztában a teljes igazsággal. Hogy valaki elérje ezt az állapotot, nagyon nagy mennyiségű vizet kell meginni nagyon rövid idő alatt, a túlhidratált állapotot elérni tehát egyáltalán nem könnyű, és ha valaki többfelé osztja a napi folyadékbevitelt, jó esélye van rá, hogy sosem találkozik ezzel.

Kinek elég napi 8 pohár víz?

Amikor szóba kerül, hogy pontosan mennyi vizet is kellene inni naponta, a rutinválasz, hogy 8 pohárral. Valójában hogy napi szinten kinek mennyi vízre van szüksége, attól függ, hogy mennyire aktív fizikailag, hány kiló, milyen nemű, hány éves, illetve milyen a környezete hőmérséklete és páratartalma. Egy nagyobb testű, sokat mozgó embernek például szinte biztosan nem elég napi 8 pohár víz, főleg nem meleg időben.

A vizelet színe

Hogy kinek mennyire jól hidratált a szervezete, valóban meg lehet ítélni a vizelete színéből, de ez is lehet becsapós. Minél sötétebb sárga valakinek a vizelete, annál inkább folyadékhiányos, viszont ha valaki B-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt szed, akkor a vitamintartalom miatt besárgulhat a vizelete.

Ha nem vagyunk szomjasak, innunk sem kell?

Az is tévhit, hogy ha valaki nem szomjas, akkor biztosan eléggé hidratált a szervezete. Idős emberek esetében például kifejezetten gyakran fordul elő, hogy komolyabb dehidratáltság esetén sem éreznek szomjúságot, mivel a korral romlik a szomjúságérzékelésünk. Éppen ezért az idős rokonok, családtagok esetében érdemes külön figyelni rá, hogy eleget igyanak - akár emlékeztetőt is beállíthatunk nekik, ha nincs módunk rá személyesen figyelni.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés