Magyarország | 2020. 12. 13. – 13:47 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Vajon tényleg igaz a felvetés, miszerint ha éhgyomorra indulunk el edzeni, több kalóriát fog elégetni a testünk mozgás közben? Egyáltalán, milyen hatással van ez az egészségünkre?

Amennyiben evés előtt, éhgyomorra sportolunk, könnyen megeshet, hogy lezuhan a vércukorszintünk, ezáltal pedig rosszullétet, szédülést fogunk tapasztalni a fizikai aktivitás hatására. "Fáradtnak, ingerültnek érezhetjük magunkat, illetve megeshet, hogy nem tudunk olyan intenzitással edzeni, mint amikor mozgás előtt eszünk valamit" - mondta el a Time magazinnak Douglas Paddon-Jones, a Texasi Egyetem izomfiziológiával foglalkozó kutatója. Hozzátette, némi étel segíthet, hogy nagyobb komfortérzettel és több energiával jussunk túl az edzésen. Különösen az 55 felettiek esetében fontos, hogy egyenek valamit sport előtt, főként, ha rögtön ébredés után szeretnének mozogni. Az éjszakaialvásközben ugyanis olyan folyamatok zajlanak a testünkben, amelyek folytatódnak, ha reggelizés nélkül kezdünk edzeni. Mindez pedig izomvesztéshez vezethet, ami az idősebb korosztályoknál már alapvetően is problémát jelent - írja a Házipatika.com.

Ha a sportolással a súlyvesztés a kifejezett célunk, úgy az üres gyomorral végzett edzésnek meglehetnek a maga előnyei. Egy 2013-as kutatás szerint, amelyben 64 túlsúlyos ember vett részt, több súlyt adhatunk le úgy, ha minden másnap csak a szokásos kalóriabevitelünk 25 százalékát vesszük magunkhoz, illetve emellett aerob jellegű edzést végzünk, mint önmagában csak edzéssel vagy diétával. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az ezzel kapcsolatos kutatási eredmények meglehetősen vegyesek, hiszen azt is több tanulmány alátámasztja, hogy káros lehet az egészségre, ha kihagyjuk a reggelit. Ráadásul azt is számos tényező befolyásolja, hogy kinél mennyire hatékony az éhgyomorra tornázás, illetve hogy egyáltalán képesek-e rá. Egyebek mellett szerepet játszik az életkor, a testsúly, az esetleges betegségek, illetve hogy hogyan táplálkozunk, mennyit alszunk, valamint milyen életmódot folytatunk.

Mindenesetre egészen biztos, hogy 50 éves kor fölött nagyon óvatosnak kell lenni ezzel, hiszen ebben a korban már magasabb fehérjebevitel javasolt, amelyet a szakemberek mindig a lehető legtöbb étkezésre elosztva tanácsolnak bevinni. Azoknak tehát, akik nem profi sportolók, illetve csak nemrég kezdtek edzeni, vagy már idősebbek, érdemes inkább enniük valamit mozgás előtt, és legjobb, ha ez az étkezés fehérjét és szénhidrátot is tartalmaz. Érdemes a mozgás után legalább egy-másfél óráig nem vagy csak nagyon keveset enni, mert így használhatjuk ki legjobban a felgyorsult anyagcsere előnyeit - ezen a módon égeti ugyanis a legtöbb zsírt a szervezetünk.


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!