Karpat.in.ua
Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke
Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke


Lengyelország azon dolgozik, hogy a széndioxid-kibocsátás fizetése nélkül égethessen lengyel szenet, a megtermelt áramot pedig Európa pénzén Ukrajnába szállítsa – jelentette ki hétfőn Donald Tusk lengyel miniszterelnök Varsóban a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint a lengyel kormányfő kifejtette: „Az energia kérdése döntő jelentőségű. Jelenleg Lengyelországban ezen dolgozunk, és szakértőink azt vizsgálják, hogyan tudnánk közvetlenül segíteni Ukrajna áramellátását a tél beállta előtt.” Min hangsúlyozta, Ukrajnában „nyilvánvaló okokból” minden energetikai létesítményt Oroszország támadásai fenyegetnek.

„Jelenleg azon dolgozunk, hogy a lengyel szenet – amiből jelenleg sok van – elégethessük, és ne fizessünk az elégetéséért, vagyis a kibocsátásért, és a lengyel erőművek által a lengyel szénből megtermelt villamos energiát szállíthassuk a meglévő energiahídon keresztül Ukrajnába Európa pénzén” 

– mutatott rá Tusk.

A lengyel miniszterelnök szerint „természetesen ez nem oldja meg az áramellátás problémáját, de legalább részben segíthet Ukrajnának túlélni a következő nehéz telet”. „És minden partnerünket ösztönözni fogjuk, hogy álljanak elő kreatív ötletekkel (az ukrán energiaipar támogatását illetően – a szerk.)” – húzta alá Donald Tusk - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek