Karpat.in.ua
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára


A NATO még a washingtoni csúcs előtt dönt további légvédelmi rendszerek beszerzéséről és további lőszerek Ukrajnának történő szállításáról – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozta a CBS amerikai tévécsatornának adott interjújában, számolt be hétfőn az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint a NATO-főtitkár elmondta, hogy a szövetség valamennyi tagja beleegyezett abba, hogy növeli az Ukrajnának nyújtott támogatást, mind új katonai kiképzés, mind pedig hosszú távú kötelezettségvállalások formájában.

„Arra is számítok, hogy a jövő héten kezdődő csúcstalálkozó előtt újabb bejelentéseket tesznek a szövetség tagjai a légvédelem megerősítéséről és a lőszerszállítás növeléséről” 

– tette hozzá.

Stoltenberg azt is jelezte, hogy a NATO átveszi az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatást és annak koordinálását. Mindenekelőtt egy logisztikai központokkal rendelkező parancsnokságot hoznak létre Németországban, ahol az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez szükséges felszereléseket helyezik el. A főtitkár hangsúlyozta, hogy „ez egy nagyszerű és fontos eredménye lesz a csúcstalálkozónak, amely erősebb alapot ad az Ukrajnának nyújtott támogatásunkhoz”.

„A szövetség fő feladata Ukrajna győzelmének biztosítása. Ez előfeltétele az ország jövőbeni NATO-tagságának. A NATO és szövetségesei békét akarnak, és ennek elérése egyetlen módja, ha meggyőzik Vlagyimir Putyint orosz diktátort arról, hogy nem fog győzni a csatatéren. Neki le kellene ülnie és meg kell hoznia a döntést, hogy

Ukrajna szuverén, független államként érvényesül Európában.

Putyint csak úgy lehet meggyőzni arról, hogy nem fog nyerni a csatatéren, ha Ukrajna külföldről kap katonai támogatást. Tehát egy hosszú távú tárgyalásos megoldáshoz Ukrajna katonai támogatása szükséges” – mutatott rá Jens Stoltenberg - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek