Hirado.hu
Jun Szogjol dél-koreai elnök beszédet mond a demokráciát veszélyeztető folyamatokról egy nemzetközi konferencián Szöulban 2024. március 18-án. Fotó: MTI/EPA/Kyodo News pool/Kim Minhi
Jun Szogjol dél-koreai elnök beszédet mond a demokráciát veszélyeztető folyamatokról egy nemzetközi konferencián Szöulban 2024. március 18-án. Fotó: MTI/EPA/Kyodo News pool/Kim Minhi


Jun Szogjol dél-koreai elnök közölte, megvitatja a NATO vezetőivel azt a határozott fenyegetést, amelyet Észak-Korea jelent Európára nézve az Oroszországgal való katonai kapcsolatok elmélyítése révén.

A politikus a Reuters hírügynökség kérdéseire válaszolt írásban a NATO-csúcstalálkozóra tervezett washingtoni látogatása előtt. A hétfőn megjelent interjú szerint politikus arra is figyelmeztetett, Moszkvának választania kell a két Korea között.

„Teljes mértékben Oroszországtól függ”, hogy a jövőben milyen irányba akarja terelni a Dél-Koreával fenntartott kapcsolatokat 

– mondta Jun, hozzátéve, Szöul az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról annak függvényében fog dönteni, miként alakul a Moszkva és Phenjan közötti új katonai paktum.

„Az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés egyértelmű fenyegetést és komoly kihívást jelent a Koreai-félsziget és Európa békéjére és biztonságára nézve” 

– szögezte le.

Jun az első dél-koreai vezető, aki 2022-ben részt vett NATO-csúcstalálkozón. A washingtoni csúcson Ausztrália, Japán és Új-Zéland is ott lesz. A nemzetközi közösség szerint Phenjan ballisztikus rakétákat és tüzérségi eszközöket szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Oroszország és Észak-Korea ezt egyaránt tagadja.

Oroszország „a barátságtalan országok közül a legbarátságosabbnak” nevezte Dél-Koreát, és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Szöul „nagy hibát” követne el, ha úgy döntene, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának. Dél-Korea tiltakozott, amikor Vlagyimir Putyin júniusban Phenjanba látogatott, és aláírta Kim Dzsongün észak-koreai vezetővel a kölcsönös védelemről szóló szerződést.

„Észak-Korea egyértelműen veszélyt jelent a nemzetközi közösségre” 

– mondta Jun.

„Remélem, hogy Oroszország józanul eldönti, melyik oldal – a déli vagy az északi – fontosabb és szükségesebb a saját érdekei szempontjából”. Hozzátette: „A Koreai Köztársaság és Oroszország kapcsolatainak jövője teljes mértékben Oroszország lépéseitől függ” – hangoztatta Jun.

Oroszország „illegális” katonai partnerséget kötött Észak-Koreával – jelentette ki Jun, hozzátéve, hogy nyugtalanító belegondolni abba, hogy milyen segítséget nyújt Oroszország Phenjannak cserébe - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás