Hirado.hu
F-16 vadászgép. Illusztráció
F-16 vadászgép. Illusztráció


Caspar Veldkamp, Hollandia új külügyminisztere F-16-os harci repülők „haladéktalan” szállítását ígérte vasárnap Ruben Brekelmans védelmi miniszter társaságában Ukrajnában tett látogatása során.

„Mivel megkaptuk a jóváhagyást az első F-16-osok szállítására, ezeket haladéktalanul le is szállítjuk” – hangsúlyozta Veldkamp.

Hollandia összesen 24 gépet ígért a kijevi vezetésnek. Veldkamp nem ismertette a szállítások ütemezését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek adott egyik májusi interjújában arról beszélt, hogy Ukrajnának mintegy 130 darabra lenne szüksége a harci repülőkből, hogy egyensúlyt tudjon teremteni az orosz légierővel. Nyugati országok eddig azonban száznál kevesebb gépet ígértek.

Veldkamp és Brekelmans Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése alkalmával megerősítette, hogy Ukrajna egy további Patriot légvédelmi rendszert kap Hollandiától 

– közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. A felajánlást még az előző holland kormány tette júniusban, de az átadás pontos idejét ezúttal sem említették. A kijevi vezetés jelenleg öt Patriot-rendszerrel rendelkezik.

A holland miniszterek, akiket Zelenszkij is fogadott, hangsúlyozták, hogy hazájuk a kormányváltást követően is folytatni fogja Ukrajna „sziklaszilárd” – politikai, katonai, pénzügyi és erkölcsi – támogatását - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás