Origo
Egy felfedezés fényt derít a kevéssé ismert Nagy Zsidó Lázadásra
Egy felfedezés fényt derít a kevéssé ismert Nagy Zsidó Lázadásra


Az izraeli Lod városi ásatások bepillantást nyújtanak a Kr.e. 3. században történt Gallus Lázadásra, ez volt az utolsó nagy zsidó lázadás a rómaiak ellen. Azonkívül, hogy feltártak egy nagy nyilvános épületet, a régészek az Izraeli Régészeti Hatósággal találtak ezüst és bronz érmékből álló kincset, amit valószínűleg a kétségbeesés pillanatában rejtettek el az épület padlója alá. - írja a Bibliai Régészeti Társaság honlapján.

Az Utolsó Nagy Zsidó Lázadás

A Lord városi ásatások egy nagy nyilvános épület maradványai tárták fel, ami a híres Lod Bölcsei otthona lehetett - írja az origo.hu.

Az alapokig széttépett épület ablakot nyit a Gallus Lázadás erőszakos végére (kb. Kr.e. 351-354), amikor a zsidó élet sok fontos központját lerombolták, köztük Lod, Sepphoris, és Tiberias. A leletek között volt egy 94 bronz és ezüst római érme kincset elrejtve, ami 221-354-ből származik. A kincset szándékosan az épület padlója alá rejtették, valószínűleg azért, hogy biztonságban legyen, míg a konfliktus elcsitul. Sajnos a tulajdonos sosem szerezte vissza. Találtak kő és márvány műalkotásokat héber, görög, és latin feliratokkal.

Lod a zsidó élet és tanulás fontos központja volt a Második Templom lerombolása (Kb. Kr.e. 70) után, ahol sok híres rabbi élt, köztük Eliezer ben Horkanos, Tarfon, Akiva, és Yosi HaGalili. A Gallus Lázadással azonban nagyban vége lett. A lázadás reakció volt a a növekvő keresztény populáció általi fokozott zsidó üldözésre is.

Míg II. Konstantin római császárt lefoglalta egy polgárháború, egy zsidó vezető, Sepphorisi Izsák egy csoport férfi élén megtámadták Sepphoris helyőrségét. Onnan továbbment, hogy meghódítson számos más várost a régióban. A lázadásra válaszként Konstantin elküldte kuzinját, Flavius Constantinus Gallust, hogy leverje a lázadást. Jerome’s Philostorgius-a szerint Gallus lázadók ezreit ölte meg, köztük gyermekeket, akik túl fiatalok voltak, hogy harcoljanak.

Az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa Joshua Schwartz szerint, nehéz meghatározni, hogy ez a pompás épület zsinagóga, tanuló terem, vének találkozó terme, vagy mindhárom volt-e? De ami világos az, hogy az épület mérete, az érmekincs, és az ásatás által létrehozott régészeti leletek összeállítása jól illik a zsidó és a nem-zsidó források leírására: egy Tóra-szerinti zsidó élet központja a Mishna és a Talmud időszakokban. Lod szerepe, mint egy vezető közösség vénekkel, folytatódott a lerombolás utántól eddig a pillanatig, amikor kegyetlenül ledöntötték a Gallus Lázadásban. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás