Bien.hu

Tedd a szivacsot tömény sós vízbe! A só 5+1 szuper felhasználása
Tedd a szivacsot tömény sós vízbe! A só 5+1 szuper felhasználása


A só a legalapvetőbb ételízesítő, minden háztartásban fellelhető. Tartósítószerként, fizetőeszközként is funkcionált, a legkisebb királylányról és édesapjáról szóló közismert népmesében pedig a szeretet fokmérőjeként került a középpontba. Mi most azt szeretnénk neked megmutatni, mennyi mindenre felhasználhatod otthon ezt a vegyszermentes, olcsó csodaszert!

Lefolyótisztításra

A fürdőszobád lefolyójánál lerakódott szappanmaradékok, hajszálak dugulást okozhatnak. Szemcsés állaga miatt tökéletes vészmegoldás lehet a só a duguláselhárításnál - írja a bien.hu.

A művelet előtt egy hurkapálca segítségével kapard ki a lyukból a hosszabb hajszálakat! Szódabikarbónát, sót és fél pohárnyi ecetet összekeverve ütős, sűrű pasztát kapsz, ezt kell majd a lefolyóba öntened.

Hagyd állni a keveréket a lefolyóban 10 percig, majd forró vízzel öblítsd le!

Mosogatószivacs tisztítására

Van egy meghökkentő reklám, amiben az anyuka egy nyers csirkecombbal törölgeti le a konyhapultot, ami arra utal, hogy körülbelül ilyen antihigiénikus agyonhasznált szivaccsal mosogatni, takarítani.

Ha úgy érzed, hogy már nem tiszta a szivacsod, de jó minőségű, nem feltétlenül kell azonnal leváltanod, hiszen só segítségével fertőtlenítheted! Egy edénybe önts 2 csésze vizet és negyed csésze sót. Tedd bele a zsíros szivacsot és hagyd benne pár órára!

Ezt akkor ajánlatos megcsinálnod, ha nincs otthon másik szivacs, vagy drága, márkás terméket vettél és a minősége miatt nem akarsz tőle még megválni.

Vágódeszka fertőtlenítésére

A fa vágódeszkán sokféle alapanyag megfordul, hiszen nyers húst, halat, hagymát, zöldségeket is vágsz rajta.

Biztos te is szereted tisztán tartani a konyhai eszközöket, viszont nem muszáj méregdrága vegyszerekre költened. A citrom és só kombinációja – mint annyi más területen – itt is megteszi a hatását.

A baktériummentesítéshez szórj sót a deszkára, majd citrommal jól dörzsöld bele a szemcséket a fa rostjaiba! Hatékony szagtalanító súrolószert készíthetsz úgy is, hogy egy kevés szódabikarbónát és sót vízzel sűrű péppé keversz, majd ezzel dörzsölöd át a vágódeszkát, végül leöblíted hideg vízzel.

Fazék, edény tisztítására

Az odaégett zsír, olaj ronda látvány, ráadásul nem is egészséges a szennyeződésekkel teli edényben újabb fogást elkészíteni.

A piszkos fazekat használat után öblítsd le, sózd meg alaposan mielőtt megszárad, majd várj 10 percet! Végül pedig dörzsöld át egy szivaccsal.

Makacsabb szennyeződéseknél az odakozmált részt szórd be sóval, öntsd le forrásban levő vízzel és kis időre hagyd állni!

Cipő szagtalanítására

Hogy a kellemetlen szituációktól megkíméld magad, a sportcipőd belsejét edzés után szórd be sóval!

A só felszívja a nedvességet és a nemkívánatos szagokat is elűzi.

Használat előtt, újabb edzésre, futásra készülve alaposan szórj ki a cipőből minden darabkát!

A kényesebb, bőr bélésű cipők esetében a sót inkább tedd egy vászondarabra vagy tekerd zokniba, hogy ne közvetlenül érintkezzen az anyaggal.

Só-liszt gyurma

Nagyon szerettem gyerekkoromban ezt a házi készítésű játék-alapanyagot, mert már abban is örömömet leltem, hogy én kevertem ki sóból és lisztből.

Az arányok megtalálása némi kísérletezést igényel, nekünk ez vált be leginkább: 20 dkg liszthez ugyanennyi sót keverj, majd lazítsd fel 125 ml vízzel és 2 evőkanál olajjal. Ha nem megfelelő a gyurmád állaga, próbálj a 4 összetevő közül még tenni hozzá valamelyikből attól függően, hogy puhítani vagy keményíteni szeretnéd.

Ételfestékkel színezheted is a gyurmádat.

Az elkészült figurákat, díszeket hagyd állni, száradni legalább egy napig! Utána temperával, vízfestékkel kifestheted a műveidet.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás