Karpat.in.ua
IRIS-T SLM légvédelmi rendszerek. Illusztráció
IRIS-T SLM légvédelmi rendszerek. Illusztráció


A Patriot és a SAMP-T rendszereken kívül az Egyesült Államok és partnerei a következő hónapokban több tucat taktikai légvédelmi rendszert, a következő évben pedig további elfogó vadászrepülők százait kívánják Ukrajna rendelkezésére bocsátani.

A Patriot és a SAMP-T rendszereken kívül az USA és partnerei a következő hónapokban több tucat taktikai légvédelmi rendszert terveznek Ukrajnának szállítani. A partnerek összesen több mint 1 milliárd dollárt ígértek Ukrajna légvédelmének támogatására, áll az USA, Hollandia, Németország, Olaszország, Románia és Ukrajna vezetőinek közös nyilatkozatában, amelyet a Fehér Házban hoztak nyilvánosságra.

A közlemény szerint az Egyesült Államok, Németország és Románia további Patriot akkumulátorokat bocsát rendelkezésre; Hollandia és más partnerek – Patriot alkatrészeket az akkumulátor működésének biztosítására; Olaszország – kiegészítő SAMP-T rendszer.

„Azon dolgozunk, hogy idén újabb stratégiai légvédelmi rendszereket jelentsünk be Ukrajna számára” 

– áll a nyilatkozatban.

Emellett az elkövetkező hónapokban az Egyesült Államok és partnerei több tucat taktikai légvédelmi rendszert szándékoznak átadni Ukrajnának, köztük NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS és Gepard rendszerekkel.

A szövetség számos tagja, köztük Kanada, Norvégia, Spanyolország és az Egyesült Királyság továbbra is fontos szerepet fog játszani ezeknek a rendszereknek a biztosításában, és Ukrajna számos más támogatója is segíteni fogja őket ebben.

„Az Egyesült Államok partnereivel együttműködve átállítja a kritikus légvédelmi vadászgépek tervezett szállítását a külföldi erők számára, így Ukrajnának több száz légvédelmi elfogó vadászrepülőt biztosít a következő évben” 

– áll a közleményben.

A nyilatkozatot aláírók köszönetüket fejezték ki a több mint 50 országból álló koalíciónak, amely továbbra is biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának, a Légvédelmi Kezdeményezésnek, amelynek partnerei több mint 1 milliárd dollárt ígértek Ukrajna légvédelmének megerősítésére, valamint az Egyesült Légi- és Rakétavédelmi Képességnek, amelynek vezetői Németország és Franciaország.

„Üdvözöljük a NATO-nak a NATO-kompatibilis integrált légi- és rakétavédelmi architektúra kialakítására irányuló ukrajnai erőfeszítéseinek támogatásában végzett munkáját is. Üzenetünk Moszkvának és a világnak egyértelmű: Ukrajna támogatása erős és megingathatatlan” – áll a közleményben - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek