Hirado.hu
ENSZ: Az erényességért felelős tálib minisztérium félelmet kelt és korlátozza a jogokat Afganisztánban
ENSZ: Az erényességért felelős tálib minisztérium félelmet kelt és korlátozza a jogokat Afganisztánban


Afganisztánban az erényesség terjesztéséért és a bűnbeesés megelőzésért felelős tálib minisztériuma megnehezítette sok afgán állampolgár, de különösen a nők életét – áll az ENSZ kedden közzétett jelentésében.

Az Erkölcsi felügyelet Afganisztánban: az emberi jogokra gyakorolt hatások című jelentésben a szabad mozgás és munkavállalás tekintetében felsorolják a szépség- és filmiparban hozott munkavállalási korlátozásokat a nők számára, valamint a hosszabb utazásokhoz szükséges kötelező férfi kísérő jelenlétét. A jelentés példákat említ a média és a szólásszabadság korlátozására, valamint és a magánélet tiszteletben tartásához való jog megsértésére is.

Az ENSZ szerint a minisztérium zavaros, félreértelmezhető szabályokat hoz és ezek alapján bünteti az embereket, ami hozzájárul a „félelem és a megfélemlítés légközéhez” a lakosság egyes csoportjai körében.

Az ENSZ azzal érvel,

hogy Afganisztán vállalta az emberi jogok védelmét, ezért a tálib hatóságok jogilag kötelesek mindent megtenni az emberi jogok védelmének és előmozdításának érdekében.

Az ENSZ-jelentésre reagálva a minisztérium védelmébe vette intézkedéseit, amelyeket elmondásuk szerint az iszlám törvények, a társadalmi normák és a közbiztonság fenntartása érdekében hoztak meg. Tagadták továbbá a jelentésben leírt számos konkrét állítást, például a nők tevékenységének teljes betiltását. Emellett hangsúlyozták, hogy a tálibok hatalomra kerülése óta közel kilencezer munkavállalási engedélyt adtak ki nőknek, és hogy sok nő dolgozik az afgán munkaerőpiacon - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás