Kárpátinfo hetilap


A nemzeti összetartozás napját méltatták a főiskolán - Semmelweis – kárpátaljai filmpremier Beregszászban
A nemzeti összetartozás napját méltatták a főiskolán - Semmelweis – kárpátaljai filmpremier Beregszászban


Ünnepélyes keretek között, filmvetítéssel emlékeztek meg a 104 évvel ezelőtti gyászos trianoni évfordulóról és az összetartozás napjáról Beregszászban június 4-én. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában több száz főnyi nézőközönség előtt bemutatták a Semmelweis című magyar életrajzi drámát. A Koltai Lajos által rendezett film kárpátaljai premierje a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Taylor Projects és a Vándormozi közös szervezésében került bemutatásra. Az eseményen a film főszereplője, az anyák megmentőjének aposztrofált Semmelweis Ignác szerepét mesterien játszó Vecsei H. Miklós is jelen volt.

Köszöntőjében Sin József, a KMKSZ alelnöke – felelevenítve a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiájának számító 104 évvel ezelőtti eseményeket – hangsúlyozta, hogy 2010 óta a nemzet gyászát a nemzeti összetartozás napja váltotta fel, amiben az a biztató a számunkra, hogy a kárpátaljai magyar közösség a magyar nemzet szerves részeként lehet jelen ebben a ,,társulásban”.

,,Érmellékről származom, Ady, Kazinczy és Kölcsey szülőföldjéről, és óriási megtiszteltetés számomra, hogy ezen a nevezetes napon itt lehetek önökkel” – kezdte meghatódva beszédét Venczel Endre, a Vándormozi projekt kitalálója, aki örömmel konstatálta, hogy teltházzal ünnepelhetik Beregszászban a film kárpátaljai premierjét. Elmondta még, hogy ezen a napon a Semmelweis, és a Most vagy soha! című filmek vetítése során Kárpát-medence több helyszínén is együtt van a külhoni magyarság, jól szimbolizálva ezzel a nemzeti összetartozás örömét és fontosságát.

A köszöntők után, amolyan ráhangoló közönségtalálkozó keretében beszélgetésre került sor a címszereplővel, Vecsei H. Miklóssal, amelyben a moderátor szerepét Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatója vállalta magára.
A felmenői révén erdélyi származású Vecsei H. Miklós beszélt az egyik legjobb barátjának nevezett ifj. Vidnyánszky Attilával való kapcsolatáról, korábbi, meglehetősen kalandosra sikeredett kárpátaljai útjáról és az 55 napon át forgatott Semmelweis című filmben átélt élményeiről.

Elárulta, hogy az 1847-ben zajló, Bécset felidéző filmet Budapesten forgatták, és egészen a bemutató előtti hónapig az volt a tervezett címe, hogy ,,A láthatatlan gyilkos”. Ám az egyik legemlékezetesebb jelenetben, a szülőszobában forgatott történések során – amikor a kezébe adták az újszülött csecsemőt – hasított bele a gondolat: ő nem a gyilkost keresi és nem az ismeretlen kór okát akarja megfejteni. Hanem az édesanyát és az újszülöttet akarja megmenteni…  Ez volt az a döntő pillanat, amikor lélekben is azonosulni tudott a főszereplő karakterével, és ettől fogva lényegesen hitelesebben tudta beleélni magát az orvos történelemben a mai napig is csak az anyák megmentőjének tartott Semmelweis Ignác szerepébe.

A jó hangulatú beszélgetést követően Sin Edina felkérte beszélgetőtársát, hogy – csatlakozva a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezéséhez – gyújtsa meg az idén a béke lángját is szimbolizáló nemzeti összetartozás tüzét (elhangzott: ezekben a percekben 35 ország 561 településén 796 tüzet gyújtanak meg), ami alatt a jelenlévők elénekelték a Szózatot.

Egy rövid bejelentkezés erejéig a film alkotója, Koltai Lajos rendező is köszöntötte a filmpremier résztvevőit, és személyes élményeit mondta el néhány szóban a film kapcsán.

Ezt követően bemutatásra került a nagy érdeklődéssel várt film. A történet 1847-ben zajlik egy bécsi szülészeti klinikán, ahol egy rejtélyes járvány következtében egyre több szülőanya és a megszületett csecsemője is a gyermekágyi láz áldozatává válik. Ebbe nem képes belenyugodni egy fiatal magyar szülészorvos, Semmelweis Ignác, aki szinte minden létező szabályt megszegve, éjjelt nappallá téve keresi-kutatja a gyilkos kór okait. Végül, egyik legjobb barátja halála kapcsán, a klórmeszes kézfertőtlenítés felfedezésével és alkalmazásával jön rá a titok nyitjára, és a későbbiek során az anyák megmentőjeként vonul be az orvoslás történelmébe. A filmben a beregszászi társulat színésznője, Szűcs Nelli is szerepel.

A filmbemutatót percekig tartó vastapssal jutalmazta a kitartó közönség, majd a moziélményt szeretetvendégség követte, ahol a nézőknek alkalmuk nyílt személyesen is találkozni, szót váltani és megannyi közös fotót elkészíteni a főszereplővel.

Jakab Lajos 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek