MTI

Határvédelem ( Illusztráció )
Határvédelem ( Illusztráció )


Meghalt csütörtökön az a lengyel katona, akit múlt héten egy, a fehérorosz-lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló késsel megsebesített - közölte az X-en a lengyel fegyveres erők főparancsnoksága (DGRSZ).

A múlt keddre virradóan folytatott határvédelmi akció során megsebesített katona a varsói katonai kórházban hunyt el. "A fehérorosz határon elkövetett támadás térségében nyújtott elsősegély, valamint az orvosok erőfeszítései ellenére nem sikerült megmenteni az életét" - olvasható a DGRSZ bejegyzésében.

A katona az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében szenvedett halálosnak bizonyult sebesüléseket, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést.

A támadás közben a határkerítés fehérorosz oldalán álló egyik migráns a katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel mellkason szúrta. A sebesültnek egyik kollégája nyújtott helyszíni elsősegélyt, majd az északkelet-lengyelországi Hajnówka város kórházba szállították. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes, nemzetvédelmi miniszter csütörtök délelőtti sajtóértekezletén azt közölte, hogy a továbbra is súlyos állapotú katonát a fővárosban kezelik.

A késelést elkövető külföldi férfi kilétéről, tartózkodási helyéről nincsenek információk.

Az incidens másnapján, szerdán Donald Tusk kormányfő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi és Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel együtt látogatott Dubicze Cerkiewnébe. Közös sajtóértekezletükön Tusk bejelentette: a súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térség kétszáz méter széles sávjában.

Tusk akkor aláhúzta: a határvédelem, valamint saját életük védelme érdekében a lengyel határőröknek "teljes joguk, sőt kötelességük, hogy minden rendelkezésükre álló módszert alkalmazzanak", és ebben az állam, valamint személyesen a miniszterelnök teljes támogatását fogják élvezni.

Csütörtökön élénk politikai visszhangot váltott ki Lengyelországban a nemzetvédelmi tárca által megerősített információ, hogy a március végén Dubicze Cerkiewne térségében folytatott határvédelmi akció során leadott figyelmeztető lövések miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmét segítő katonát, akiket egyebek mellett mások életének veszélyeztetésével gyanúsítottak meg. A katonák jelenleg szabadlábon védekeznek a gyanú ellen.

A Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba irányuló migrációs nyomás miatt a keleti határon szolgáló lengyel határőröket jelenleg 5500 katona, valamint a rendőrség is támogatja.
 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI