Bien.hu

A legjobb nyugi teák estére – Ha úgy aludnál, mint egy kisbaba
A legjobb nyugi teák estére – Ha úgy aludnál, mint egy kisbaba


Már a teafőzés rituáléjában is van valami megnyugtató, ezek a forró italok pedig még a hatóanyagaikkal is elősegítik a jobb alvást. És ez tudományosan is bizonyított!

Segítség, de nem megoldás!

Egy csésze tea remekül segíthet az elalvásban, de nem oldja meg egy csapásra a gondjaidat. A rendszeresség, például hogy minden nap ugyanakkor fekszel le és ugyanakkor kelsz, sokkal fontosabb lehet - írja a bien.hu.

Legalább ilyen fontos a szervi problémák kizárása, vagy az álmatlanságot okozó stressz megszüntetése. Azonban, ha mindezekre odafigyelsz, és szükség esetén akár orvosi segítséget is kérsz, az alábbi teák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kipihentebben ébredj reggelente.

Kamilla

Ha elalvást segítő teákról van szó, az első, ami mindenkinek az eszébe jut, a kamilla – és nem véletlenül. Dr. Raj Dasgupta, az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia munkatársa és a Dél-Kaliforniai Egyetem Keck Orvostudományi Karának klinikai orvos adjunktusa szerint a kamilla ugyanazon a receptorokat működteti az agyban, mint a szorongás elleni gyógyszerek, például a benzodiazepinek. És van néhány gyulladáscsökkentő tulajdonsága is, mondja.

Ennek a teának a nyugtató hatása kötődik az apigeninhez, a kamilla antioxidánsához, amely csökkentheti a szorongást és elősegíti az alvást – olvasható a Molecular Medicine Reports publikációjában.

A Journal of Advanced Nursing című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók véletlenszerűen megkérték 40 szülés utáni, rossz alvásminőségű nőt, hogy két hétig igyanak kamilla teát. A vizsgálat végén a nők jobb alvásminőségről és kevesebb depressziótünetről számoltak be, mint az 40 nő, akik nem itták a teát.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy négy hét múlva a két csoportban nem volt különbség, ami arra utal, hogy a kamilla tea alvási előnyei azonnaliak, de nem tartanak sokáig.

Levendula

Az már jól ismert tény, hogy a levendula illata nyugtató hatású. A gyógynövény hatóanyagai maguk pedig az alvás előtti ellazulásban is segíthetnek.

Egy kutatásban, amiben 80, szülés után lévő és rosszul alvó nőt vizsgáltak, kiderült, hogy azok, akik két héten keresztül minden nap levendulás teát szagoltak, majd kortyoltak, kevésbé voltak fáradtak és depressziósak, mint azok, akik nem.

Érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány nem közvetlenül vizsgálta a tea alvásra gyakorolt hatását. Négy héttel a vizsgálat után mindkét csoportban a fáradtság és a depresszió szintje hasonló volt, ami azt jelzi, hogy a levendulás tea előnyei rövid életűek.

Golgotavirág

A golgotavirág hatása a kamilláéval vetekedhet. Egy pszichoterápiás vizsgálat, amely a golgotavirág tea és az alvásminőség összefüggését vizsgálta, megállapította, hogy az ital kedvező hatással lehet az egészséges, de ingadozó alvásminőségű felnőttek esetében.

Az Indian Journal of Pharmacology tanulmány álmatlanságban szenvedőknek golgotavirág és valerianusgyökér gyógynövényes kivonatát vagy Ambient (egy bizonyos altató) adtak.

Megállapították, hogy a gyógynövénykeverék ugyanolyan hatékonyan javította az alvás minőségét, mint az Ambien, anélkül, hogy nappali álmosságot okozott volna.

Citromfű

A Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism egy kis tanulmánya azt vizsgálta, hogy a citromfű kivonata hogyan befolyásolta a szorongást és az alvást 20 enyhe vagy közepesen súlyos szorongásban és alvászavarban szenvedő felnőttnél.

Megállapították, hogy napi 600 milligramm citromfű kivonat 15 napon át 42 százalékkal csökkentette az álmatlanságot. Fontos figyelmeztetés, hogy a vizsgálat nem tartalmazott kontrollcsoportot.

Valerian gyökér tea

A Menopause folyóirat egyik vizsgálata a valerianus gyökér alvásminőségre gyakorolt hatását vizsgálta 100 posztmenopauzás nő esetében. A nők egy csoportja 530 milligramm koncentrált valerian kivonatot kapott, míg egy másik csoport naponta kétszer placebót szedett négy hétig.

A kutatók azt találták, hogy a valeriant szedő nők 30 százalékának javult az alvásminősége. Az 1980-as évek régebbi, a farmakológiai biokémiaterületén végzett kutatásai szintén rámutatnak a valerianus gyökér alvásra gyakorolt előnyeire.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás