MTI

Dél-Korea célkeresztjébe került a Mars
Dél-Korea célkeresztjébe került a Mars


Dél-Korea 2032-re tervezi felbocsátani első holdszondáját, és 2045-ben szeretné megvalósítani az első Marsra szállást, addig pedig 100 ezermilliárd vont (26 ezermilliárd forint) fordít űrkutatásra - jelentette be csütörtökön Jun Szogjol dél-koreai elnök az ország első űrkutatási hivatalának megalapítása alkalmából.

A Koreai Űrkutatási Hivatal (KASA) fogja irányítani az ország űrgazdaságát, amelyben több száz vállalkozás dolgozik azon, hogy Dél-Korea a világ öt legnagyobb űrhatalma közé emelkedjen. A dél-koreai űrgazdaság és a kutatás-fejlesztés irányítása eddig több különböző minisztérium között oszlott meg, ezeket kell mostantól összehangolnia és áramvonalasítania az új hivatalnak. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mintájára létrehozott KASA-t a koreai származású amerikai John Lee fogja vezetni, akik 30 éven át dolgozott a NASA-nál - írja az MTI.

A KASA szakemberképzéssel új korszakot nyit majd az űrkutatásban, intenzíven támogatja a repülőgépipart és a kutatás-fejlesztést

- mondta az elnök.

Dél-Korea azzal, hogy tavaly májusban egy Nurinak elnevezett rakétával Föld körüli pályára állított egy kereskedelmi műholdat, a hetedik ország lett a világon, amely ezt saját gyártású eszközzel hajtotta végre. A szöuli vezetés a tavalyi után 2027-ig még legalább három további műholdfelbocsátást tervez saját eszközökkel, köztük katonaiakét is. 2022-ben egy amerikai SpaceX űrhajó már Hold körüli pályára állított egy dél-koreai szondát.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI