Hirado.hu
Monumentális ősi sziklarajzokat tártak fel Venezuelában és Kolumbiában
Monumentális ősi sziklarajzokat tártak fel Venezuelában és Kolumbiában


Régészek számos sziklarajzot térképeztek fel Venezuelában és Kolumbiában az Orinoco folyó mentén. A kétezer éves alkotások emberi és állati motívumokat ábrázolnak, a legnagyobb alkotás 42 méter hosszú.

Régészek drónok segítségével térképeztek fel egy 14 hatalmas sziklarajzot Venezuela és Kolumbia területén. Az emberi és állati motívumokat ábrázoló ősi festményeket az Orinoco folyó mentén tárták fel, a legnagyobb véset 42 méter hosszú.

A régészek szerint az alkotók szándékosan a folyó mentén készítették a hatalmas rajzokat, hogy távolról is látni lehessen azokat, mivel a terület akkoriban fontos kereskedelmi és utazási útvonal volt.

A rajzok egy része kígyókat ábrázol. Az állat fontos szerepet játszott a helyi őslakosok mítoszaiban és hiedelmeiben.

„Az egyik barlangból előkerült egy kis urna, amin hasonló kígyómotívum van, mint a falakon” – mondta Philip Riris, a tanulmány vezető szerzője, az angliai Bournemouth Egyetem régészeti oktatója.

Riris szerint az urnát készítő személy egy időben élt a sziklarajzok készítőivel. Ha ez valóban beigazolódik, az azt jelenti, hogy a rajzok legalább kétezer évesek.

A régészek egy-egy sziklarajzot már ismertek, de a kutatás során számos új alkotásra bukkantak.

„Sehol máshol a világon nem láttunk ilyen hatalmas méretű sziklafestményeket” – mondta Riris.

A kutatócsapat már regisztráltatta a sziklafestményeket az illetékes örökségvédelmi szerveknél. A régészek terveik szerint a helyi őslakos csoportokkal közösen védelmeznék az alkotásokat, hogy az egyre növekvő turizmus ne tegyen kárt az ősi rajzokban - közölte a hirado.hu a Live Science nyomán.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás