MTI

Európai Unió. Illusztráció
Európai Unió. Illusztráció


Számos európai országból több ezer gazda gyűlt össze kedden Brüsszelben, hogy az Európai Unió környezetvédelmi politikája ellen tüntessen, amely a tiltakozás szervezői szerint aláássa az európai mezőgazdaság versenyképességét, és veszélyezteti a gazdálkodók érdekeit.

A demonstráció fő szervezője egy hollandiai szervezet, a Farmers Defence Force (FDF), amely 2022 óta a tiltakozik a holland kormány zöldpolitikája, különösen a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló terv ellen.

A hatósági számadatok szerint az egész napos tiltakozáson mintegy 1200 tüntető vett részt, akik 500 traktorral a város északi részén fekvő turistalátványossághoz, az Atomiumhoz vonultak. A rendőrség megakadályozta, hogy a tüntetők megközelítsék az uniós intézmények épületeit Brüsszel központjában.

A fő belgiumi mezőgazdasági szakszervezetek nem csatlakoztak a tüntetéshez. A Vallóniai Mezőgazdasági Szövetség szóvivője a The Brussels Times hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a szervezet szerint a tiltakozás nem időszerű a belga szövetségi választások közelsége miatt.

"A demonstráció időzítése nem túl megfelelő: túl késő ahhoz, hogy meggyőzzük a jelenlegi kormányt, hogy változtasson a politikáján, és túl korai ahhoz, hogy a következő kormánynak elmagyarázzuk érveinket" - mondta.

A Boerenbond, Flandria és Kelet-Belgium legnagyobb gazdaszövetsége sem képviseltette magát a tüntetésen, szóvivőjük szerint a szervezet inkább "a párbeszédet választja a gazdák hangjának felerősítése érdekében", de támogat mindenkit, aki "tisztelettudó és méltóságteljes módon képviseli a termelőket."

A Copa-Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők legerősebb érdekvédelmi szervezete szintén arra kérte tagjait, hogy ne vegyenek részt az akcióban.

A Coordination rurale, egy jobboldali francia mezőgazdasági szakszervezet csatlakozott a demonstrációhoz, és sajtóközleményében elítélte "az EU liberális túlkapásait, az uniós zöld megállapodás őrületét, az egyre több és költségesebb szabályozásokat, amely fokozza a verseny torzulását."

A Farmers Defence Force belga tagozatának elnöke Bart Dickens úgy nyilatkozott, hogy a tüntetésen részt vevő gazdák azt akarják, hogy az EU tegye félre a zöld megállapodás megvalósítását, mivel az "nem kivitelezhető".

A szervezet honlapján közzétett program szerint Romániából, Spanyolországból, Lengyelországból és Olaszországból érkezett politikusok és közéleti személyiségek szólalnak fel a tüntetésen.

Brüsszel az elmúlt hónapokban több nagyszabású mezőgazdasági tüntetés helyszíne volt. A több uniós országában is zajló megmozdulások, az EU-t az uniós agrárforrások kifizetéséhez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek egy részének feloldására késztették.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI