Kárpátinfo.net


 Ukrenerho áramszolgáltató állami vállalat. Fotó: Unian
Ukrenerho áramszolgáltató állami vállalat. Fotó: Unian


Június 24-én, hétfőn egész nap korlátozni fogják áramfogyasztást. A korlátozások köre azonban 19:00 órától kibővül.

"Az ok az energiahálózat nehéz helyzete az energetikai létesítmények elleni masszív orosz támadások után" 

- áll a közleményben.

A Podrobnosti.ua szerint arról, hogy ez hogyan érinti az egyes régiókban az óránkénti áramkimaradások menetrendjét, a regionális áramszolgáltatók hivatalos honlapjain és közösségi médiafelületeiken lehet tájékozódni.

Az Ukrenerho megjegyezte, hogy június 23-án megnövelték a korlátozások körét - 19:00 óra helyett 11:00 órakor kezdődtek az óránkénti kikapcsolási menetrendek. 

"Ennek oka a vízi erőforrások áramtermelésre való felhasználásának korlátozott lehetősége" 

- magyarázta a vállalat sajtószolgálata.


 

Korábban hírt adtunk róla, hogy megváltozik az árammennyiség régiónkénti szétosztása Ukrajnában - közölte Jurij Bojkó, Ukrajna miniszterelnökének energetikai kérdésekben illetékes tanácsadója. Június 24-től kezdődően Ukrajnában a kritikus infrastruktúrához szükséges árammennyiséget levonják a rendelkezésre álló villamosenergia mennyiségéből. Ennek köszönhetően az áramkimaradások időtartama többé-kevésbé egyenlő lesz minden régióban - magyarázta az ukrán miniszterelnök energiaügyi tanácsadója. 

Ukrajnának rövid távon végre kell hajtania az összes lehetséges áramszolgáltató létesítmény gyors és olcsó helyreállítását. Fontos, hogy ezt még a tél előtt megtegyék - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Berlinben megrendezett Ukraine Recovery Conference 2024 konferencia megnyitóján. "Putyin egyik fő célpontja Ukrajnában az energiaszektor. Uralkodásának első éveitől kezdve az energiaforrásokat, az energiatermelést és az energiafogyasztást fegyverként, a nemzet befolyásolásának és leigázásának eszközeként kezeli. Európa ezt már sokszor megtapasztalta" - emelte ki az ukrán elnök.

Az orosz hadsereg március óta fokozza az ukrán energiarendszer elleni támadásokat, ami jelentősen visszavetette a termelőkapacitást és súlyos energiahiány alakult ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében.

Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni.

A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is.


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek