Origo
Megtalálták a valódi Sauront, egy brazil folyóban él
Megtalálták a valódi Sauront, egy brazil folyóban él


Érdekes, vegetáriánus életmódot folytató piranha-szerű halat találtak a brazíliai Amazonas egyik mellékfolyójában. Az állatot jellegzetes mintái miatt a Gyűrűk Ura című film hírhedt gonosztevőjéről nevezték el.

A Brit Természettudományi Múzeum munkatársai azért keresztelték el a halat Myloplus sauronnak, mert kerek teste, valamint narancssárga és fekete mintázata nagyon hasonlít a Tolkien által kitalált karakter izzó szemére - írja az origo.hu.

Bár az új faj első látásra a piranhákra emlékeztet, fogazata inkább az emberére hasonlít, és növényi táplálékot fogyaszt.

A Neotropical Ichthyology című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány az amazóniai piranhák és rokonaik helyzetét igyekezett feltárni. Ezeket a halakat nehéz megkülönböztetni egymástól, mivel életük során folyamatosan változik a külsejük.

Rupert Collins, a tanulmány vezető szerzője és a Brit Természettudományi Múzeum halszakértője segített az új faj leírásában.

Amikor a kollégák először javasolták ezt a fajnevet, azonnal tudtam, hogy tökéletesen illik majd rá. Tényleg olyan, mint Sauron szeme, különösen a vöröses uszonyok, és a testen lévő narancssárga foltok miatt hasonlít rá”

– mondta Collins az AFP hírügynökségnek.

A Myloplus sauron kizárólag a Xingu folyóban, az Amazonas egyik mellékfolyójában fordul elő. Ezen a helyen összesen 600 halfaj él, közülük 70 csak ebben a régióban található meg.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás