Hirado.hu
Hátborzongató titkos összetevője van a világ legrégebbi borának
Hátborzongató titkos összetevője van a világ legrégebbi borának


Az újonnan felfedezett régészeti lelet újraértelmezi a „testes” bor elnevezést.

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a valaha felfedezett legrégebbi folyékony formában lévő bor hátborzongató összetevőt rejtett magában – elhamvasztott emberi maradványokat.

Az italt 2019-ben véletlenül fedezték fel, miután egy család a spanyolországi Carmonában lévő házuk felújítása közben rábukkant egy 2000 éves római sírra, amelyben egy temetkezési urnát, egy aranygyűrűt és közel öt liter vörösesbarna folyadékot találtak.

Az ezt követő PH-vizsgálatok kimutatták, hogy a rejtélyes anyag valójában bor volt.

„Biomarkereket kerestünk, vagyis olyan kémiai vegyületeket, amelyek egyértelműen megmondják, hogy milyen folyadékról van szó” – mondta José Rafael Ruiz Arrebola, a Córdobai Egyetem szerves kémikusa, aki hozzátette, hogy szokatlan módon emberi hamvak nyomait is felfedezték az összetevők között.

Ezzel a nedű lett a legrégebbi folyékony formában lévő bor, háttérbe szorítva a korábbi rekordtartót – egy 1700 éves palackot, amelyet 1867-ben találtak egy másik római kori sírban a németországi Speyer közelében.

Mai szemmel morbidnak tűnhet, hogy bort tesznek egy elhunyt sírjába, a rómaiak azonban gyakran temették a holttesteket pezsgővel, parfümmel és egyéb kényelmi cikkekkel együtt, ugyanis hittek abban, hogy így a túlvilágon is a Kánaán várja szeretteiket.

Arrebola hozzátette, hogy a mikrobiológiai elemzések kimutatták, hogy a bor meglepő módon a legkevésbé sem mérgező, azonban elfogyasztását a hátborzongató összetevő miatt senkinek nem ajánlaná - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás