Hirado.hu
Izraeli hadsereg ( Illusztráció )
Izraeli hadsereg ( Illusztráció )


Az izraeli hadsereg keddi közlése szerint jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához.

„A helyzetértékelés részeként jóváhagyták és megerősítették a műveleti terveket egy libanoni offenzívához és döntést hoztak a terepen lévő csapatok készültségének fokozására” – áll az izraeli hadsereg közleményében. A tájékoztatás szerint a döntést az északi parancsnokság stábjának ülését követően hozták meg.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter kedden figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról.

Az iráni támogatást élvező milícia nemrég utalást tett arra, hogy Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen is támadást indíthat.

Kac az X-en tett bejegyzésében úgy fogalmazott: Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető fenyegetései nyomán, miszerint megrongálhatják Haifa kikötőjét, „közel kerültünk ahhoz a ponthoz, ahol dönteni kell a Hezbollah és Libanon elleni játékszabályok megváltoztatásáról”.

Egy teljes körű háborúban a Hezbollah meg fog semmisülni, Libanon pedig súlyos vereséget fog szenvedni” – húzta alá. Hozzátette: Izrael súlyos árat fizetne ezért, de az ország egységes, és helyre kell állítani lakosai biztonságát északon.

Az Egyesült Államok nem kíván szélesebb regionális háborút a Közel-Keleten – közölte kedden a Pentagon szóvivője.

Pat Ryder tábornok újságíróknak az izraeli hadsereg közleményére vonatkozó kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, nem fog találgatni, hogy mi fog történni, de leszögezte: „senki sem akar szélesebb regionális háborút”.

A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait. A környéken dúló harcok nyomán eddig körülbelül 150 ezren hagyták el otthonaikat.

A nap folyamán Amos Hochstein, az amerikai elnök különmegbízottja Bejrútban tárgyalt. „Az utóbbi hetekben a harcok újabb kiszélesedését láthattuk, Joe Biden pedig el szeretné kerülni az újabb eszkalációt; erre törekszünk” – mondta - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás