Hirado.hu
Fordulat a 239 emberrel a fedélzeten eltűnt maláj repülőgép ügyében
Fordulat a 239 emberrel a fedélzeten eltűnt maláj repülőgép ügyében


A Malaysia Airlines 370-es járata 2014. március 8-án Kuala Lumpurból Pekingbe tartva tűnt el. A gépen 227 utas és 12 főnyi személyzet tartózkodott.

Tíz évvel ezelőtt, 2014. március 8-án hajnalban nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines 370-es járata 239 emberrel a fedélzeten. A gép Kuala Lumpurban szállt fel, de Peking felé tartva eltűnt a radarról az óceán felett.

Az év elején a malajziai kormány arra a következtetésre jutott, hogy a 370-es járat az Indiai-óceán déli részén zuhanhatott le, de a gépet azóta sem találták meg. Az elméletre azonban most bizonyítékot is találhatnak.

A Cardiffi Egyetem kutatói nemrég több mint 100 órányi víz alatti hanganyagot elemeztek történelmi repülőgép-balesetekből és egy tengeralattjáró eltűnéséből.

Ezen kutatások alapján Dr. Usama Kadri matematikus és mérnök szerint az óceáni nyomásváltozások megfigyelésére használt hidrofonok hálózata, amely egy nukleáris robbanást észlelő rendszer része, jelentheti a választ az eltűnt járat sorsára.

Dr. Kadri és csapata megvizsgálta a 370-es járat Indiai-óceán déli része fölött történt eltűnésének idejéből származó adatokat és a területen észleltek egy azonosítatlan eseményt a Leeuiwn állomáson:

„Egy 200 tonnás repülőgép 200 méter/másodperces sebességgel lezuhanva egy kisebb földrengésnek megfelelő mozgási energiát szabadítana fel. Ez elég nagy lenne ahhoz, hogy a több ezer kilométerre lévő hidrofonok rögzítsék. A hidrofonok érzékenységét tekintve nagyon valószínűtlen, hogy egy nagy repülőgép, amely az óceán felszínének ütközik, ne hagyna észlelhető nyomot, kivéve, ha a kedvezőtlen óceáni körülmények eltompítják a hangot” – mondta a kutató a The Conversation című lapban.

Dr. Kadri szerint újra kell vizsgálni az összes eddigi nyomozást, hogy megállapítsák, mely hanganyagoknak lehet köze a Malaysia Airlines 370-es járatának eltűnéséhez - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás