Hirado.hu
Fegyvereiket a falra akasztva, állandó készültségben nézték az ukrán katonák válogatottjuk mérkőzését
Fegyvereiket a falra akasztva, állandó készültségben nézték az ukrán katonák válogatottjuk mérkőzését


Még a frontvonalon szolgáló ukrán katonák is nézték válogatottjuk első mérkőzését a labdarúgó Európa-bajnokságon. A románok ellen vívott összecsapáson előzetesen Ukrajnát tartották az esélyesebbnek, a meccset azonban 3-0-ra a román csapat nyerte.

A harkivi stadion lebombázott lelátójának egy darabját állították ki hétfőn a müncheni stadionban, a román–ukrán meccs kezdete előtt. A kék-sárga üléseken jól látszódik a háborús pusztítás nyoma, mindegyik székből hiányzik egy kisebb vagy nagyobb rész. A háború sújtotta sportlétesítmény pusztulását bemutató installáció célja, hogy felhívja a figyelmet az orosz agresszió okozta károkra.

„Ahogy az országunk, úgy a csapatunk sincs jó állapotban. Ha sikerülne továbbjutnunk a csoportkörből, azt már sikerként könyvelhetnénk el. De az ittlétünknek más célja is van: fontos üzenetet közvetítünk arról, hogy az Ukrajnában dúló háború folytatódik” 

– mondta az ukrán labdarúgó-szövetség elnöke, a játékosként aranylabdás csatár, Andrij Sevcsenko.

A mérkőzés is szimbolikusan kezdődött. Az ukrán csapat játékosai ukrán zászlóval a vállukon futottak ki a gyepre, és hallgatták meg a himnuszt. Azt mondták: pozitív üzenetet akartak közvetíteni azoknak, akik otthonról vagy akár a frontvonalból követik a meccset. Az UEFA néhány órával korábban úgy döntött, hogy senki sem vihet be orosz zászlót a stadionba, orosz állampolgárok ugyanakkor bent lehettek a találkozón.

A meccset rengetegen nézték Ukrajna-szerte, köztük a frontvonal közelében szolgáló katonák is. Ők fegyvereiket a falra akasztva, állandó készültségben ültek le a tévé elé.

„Az ember szeretne otthon lenni, onnan nézni ahogy játszik az ukrán csapat, együtt a barátokkal” 

– mondta az egyik katona.

Az ukrán válogatott a háború miatt nem tudott hazai pályán felkészülni, így végül 3–0-ra kikapott a románoktól. A szurkolók hangsúlyozták: már az Európa-bajnoki részvétel is nagy eredmény a számukra.

„A focit is befolyásolja a háború. A játékosaink nem tudtak rendesen felkészülni. Csak külföldön, például Horvátországban tudtak edzeni. Ez nagy hatással van a teljesítményükre, de az, hogy ott vagyunk Németországban, és játszunk ezen a tornán számunkra már győzelem” 

– mondta egy kijevi férfi.

A vereség ellenére az ukránok remélik, hogy továbbjuthatnak a csoportból.

„Nagy reményeink voltak, de néha szerencse is kell, Ukrajnának pedig abból ma nem sok jutott, míg Romániának annál több. Két meccs még hátravan, remélhetőleg továbbjutunk és jobban fogunk játszani” – mondta egy ukrán szurkoló.

A csoportkörben Ukrajna még az egymás ellen döntetlent játszó Szlovákia és Belgium ellen lép pályára - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás