HáziPatika.com

Ezért egyél bátran fokhagymát
Ezért egyél bátran fokhagymát


Újabb kutatás igazolja, mennyi mindenben hasznos számunkra a fokhagyma fogyasztása.

Egy friss kutatás a fokhagyma hatásairól 29 korábbi tanulmány eredményeit elemezte ki, amelyek összesen több mint 1500 résztvevő bevonásával készültek. A megállapítások összhangban vannak a korábbi tanulmányok eredményeivel: a fokhagyma csökkentheti a hemoblobin A1c-szintben (amely az elmúlt 2-3 hónap vércukorszintjét mutatja meg), és kis mértékben csökkenti az LDL (vagy „rossz”) koleszterinszintet - írja az EverydayHealth.com.

Elisabetta Politi dietetikus szerint a fokhagyma egészségügyi előnyeivel évezredek óta tisztában van az emberiség. A növény az amarilliszfélék családjába tartozik, amelybe többek között a mogyoróhagyma, a metélőhagyma és a póréhagyma is beletartozik. Ezek a zöldségek magas koncentrációban tartalmaznak kénvegyületeket, többek között allicint, alliint és metil-allil-triszulfidot, amelyek hozzájárulnak a fokhagyma jótékony hatásaihoz. Korábbi kutatások szerint a fokhagyma javíthatja a vérnyomást, csökkentheti az ízületi gyulladást, és használhat a gombás betegségek, például a lábgomba ellen - írja a Házipatika.com.

Ugyanakkor az új analízis relatíve kevés ember bevonásával készült. Ráadásul a különböző kutatásokban vizsgált fokhagymatartalmú étrendkiegészítők rendkívül sokfélék voltak, ami gyengíti az elemzést, és valószínűleg a fokhagyma hatása sem tűnik olyan jelentősnek, mint amilyen valójában. Ezért még további kutatásokra van szükség a fokhagyma egészségre gyakorolt hatásaink pontosítására.

Dr. Matthew Badgett gyermekgyógyász arra is felhívta a figyelmet, hogy önmagában a fokhagymától ne várjunk csodát, sok más változtatás mellett javíthatja az egészségünket. 
Sokféleképpen fogyaszthatjuk

Számos fajtája létezik, beleértve a fokhagymakivonatokat, fokhagymaport, nyers fokhagymát és főtt fokhagymát. Az egyik kutatás résztvevői 300 és 22 400 milligramm között fogyasztottak fokhagymaport tartalmazó tablettát. Badgett szerint ebben a tartományban érdemes fokhagymát fogyasztani, ha szeretjük. Politi ugyanakkor abban az esetben, ha valaki nem kedveli az ízét, vagy megviseli a gyomrát, akkor inkább étrendkiegészítőt javasol.

A fokhagyma egészségügyi hasznaiért naponta körülbelül 3-6 grammot - vagy egy-két gerezdet - ajánlott fogyasztani Brogan Taylor dietetikus szerint. Ügyfeleinek Taylor azt ajánlja, hogy adjanak az ételekhez friss fokhagymát, apróra vágva vagy összetörve, hogy a legegészségesebb legyen. De arra is alkalmas, hogy megízesítsük vele az ételeket, ha vissza akarjuk venni a sófogyasztás.

Íme néhány ötlet, hogy több fokhagymát építsünk be az étrendünkbe:

  • Csili, levesek és pörköltek: A fokhagyma hozzáadása által finomabbak és egészségesebbek lehetnek Taylor szerint.
  • Fehérjék és zöldségek: A fehérjéket, például a csirkét vagy a sovány húsdarabokat fokhagymával, a zöldségeket pedig sütéskor vagy pároláskor fokhagymával főzzük, javasolja Taylor. Salátaöntetekhez és pácokhoz is jó ízesítő.
  • Fokhagymás kenyér.
  • Pesto: A nyers fokhagyma elengedhetetlen a pesto szószban, amely általában olívaolajból, bazsalikomból, parmezán sajtból és fenyőmagból készül.

 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek