Hirado.hu
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO)
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO)


A mesterséges intelligenciára épülő programok a holokauszt témájában hamis és félrevezető információk terjedéséhez járulhatnak hozzá az online térben, ami akár a holokauszttagadás fellendüléséhez is vezethet – áll az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) kedden közzétett jelentésében.

A jelenség hátterében egyrészt a programok hibái állhatnak, illetve az, hogy gyűlöletkelő, holokauszttagadó csoportok szándékosan arra használhatják fel ezeket a programokat, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek megkérdőjelezik a nácik által elkövetett rémtetteket.

Az UNESCO jelentése szerint az egyik legaggasztóbb perspektíva az, hogy a mesterséges intelligenciával létre lehet hozni úgynevezett deepfake tartalmakat a holokausztról: valódinak tűnő képeket és videókat, amelyek azt a benyomást kelthetik, hogy a holokauszt meg sem történt, vagy túlzók az arról szóló beszámolók. Mindez ahhoz vezethet, hogy az emberek nem fogják pontosan érteni a XX. század egyik kulcsfontosságú történelmi eseményét, és erősödhet az antiszemitizmus.

„Ha megengedjük azt, hogy a mesterséges intelligencia felelőtlen használata révén felhígítsák, eltorzítsák és meghamisítsák a holokauszt borzalmait, akkor azt kockáztatjuk, hogy robbanásszerűen fog terjedni az antiszemitizmus, és az emberek egyre kevésbé lesznek tisztában a nácik által elkövetett tömeggyilkosságok okaival és következményeivel” 

– figyelmeztetett közleményében Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

A mesterséges intelligencia használata egyre nagyobb teret nyer az oktatásban, a kutatásban és az ismeretterjesztő írásokban, ami növeli a valószínűségét annak, hogy megbízhatatlan adatok és virtuális „hallucinációk” befolyásolják majd az emberek nézeteit a holokauszttal kapcsolatban, és téves értelmezéseket alakíthatnak ki. A szövegek, fotók, videók és hangok előállítására képes chatbotok, mint például a ChatGPT, akár ki is találhatnak olyan eseményeket a második világháborúval kapcsolatban, amelyek meg sem történtek. A jelentésben felidézték: volt már példa arra, hogy a ChatGPT „feltalált” egy minden történelmi alapot nélkülöző, teljes egészében kitalációnak tekinthető koncepciót, amely szerint a nácik a második világháború idején tömegesen vízbe fojtottak volna zsidó embereket.

A mesterséges intelligencia ily módon kedvez az összeesküvés-elméleteknek és a demokratikus kultúra leépülésének 

– jelentette ki Karel Fracapane, az UNESCO szakértője.

Az UNESCO a Zsidó Világkongresszussal együttműködve kidolgozott jelentésében felszólította a technológiai vállalatokat arra, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez és felhasználásához fektessenek le olyan etikai szabályokat, amelyek csökkenthetik a megbízhatatlan információk terjedésének esélyét - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás