Karpat.in.ua
Áramszolgáltatás, villanykikapcsolás Kárpátalján. Illusztráció. Fotó. Internet
Áramszolgáltatás, villanykikapcsolás Kárpátalján. Illusztráció. Fotó. Internet


Télen akár 35 %-os lesz az áramhiány, aminek következtében az ukránoknak napi öt-hat órán át lesz áramszolgáltatásuk – jelentette ki hétfőn Szerhij Kovalenko, a YASNO energetikai vállalat vezérigazgatója egy televíziós műsorban, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A jelentés szerint Kovalenko elmondta, hogy biztosan lesz áramhiány, csak az a kérdés, hogy mekkora. „Nagyon nehéz megjósolni a telet, mert most nyár van, és nem világos, hogy milyen áramtermeléssel lépünk be a fűtési szezonba. Biztosan tudjuk, hogy a téli csúcs elég nagy. Ha marad a mostani termelés plusz az importkapacitás a jelenlegi szinten, a hiány 35 % alá fog csökkenni.

Ha ezután vesszük a kritikus infrastruktúrát, ha később mindennel elkészül, akkor tényleg 6-7 órát lesz áramunk. De erről már augusztusban beszélnünk kell, hogy kiderüljön, milyen importlehetőségeink vannak, és meddig lesz időnk az áramtermelés helyreállítására” – magyarázta.

A vezérigazgató szerint a lakossági fogyasztóknak és a vállalatoknak jelentős áramhiányra kell felkészülniük. „Hogyan lehet rá felkészülni? Ezek alternatív életlehetőségek. Kezdve az elemekkel, különböző formátumú elemekkel, és befejezve az áramtermeléssel, ami lehetséges. Ha van rá lehetőség – napelemekkel, invertorokkal, akkumulátorokkal, generátorokkal stb.” – foglalta össze Szerhij Kovalenko - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek