Kárpátinfo hetilap


Gombás betegségek elleni védekezés júniusban - Frontális letámadás
Gombás betegségek elleni védekezés júniusban - Frontális letámadás


Növényvédelemi szempontból a júniusi hónap a legkritikusabb a szőlő-, a szabadföldi uborka, a paradicsom-, a vöröshagyma- és a burgonyatermesztők számára. Ha ebben a hónapban nem sikerül megvédeni a növényeinket a betegségektől és kártevőktől, akkor arra az egész évi termés is rámehet. Az idei június első felében, és az azt megelőző május hónapban a legtöbb vidéken bőséggel volt csapadék. A korai kitavaszodás pedig már korán felébresztette a gombás betegségeket, melyek minden arra érzékeny mezőgazdasági kultúrát agresszívan támadnak. Az ellenük való védekezéshez szeretnék írásommal némi útmutatóval szolgálni.

Most járunk a hónap közepén, és az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék nagyon kedvezett a szőlőben az összes gombás betegség, de különösen a peronoszpóra fertőzésének, mint ahogy a burgonyaféléken a fitoftóra, az uborkán pedig az uborkaperonoszpóra megjelenésének és a járványveszély kialakulásának. A kellően hatékony növényvédelemhez itt már nem elegendő csupán a fertőződés megelőzésére szolgáló kontaktmódon ható (vízoldhatókén, rezes szerek, mankoceb, folpet, ditianon stb.) növényvédő szereket használni, mivel ezek csak kívülről védenek, melyek esős időben nagyrészt lemosódnak a levélfelületről, miáltal a gombák be tudnak jutni a zöld növényi részek belsejébe. Ezt nevezzük megfertőződésnek, amit csak az idejében kiadott, gyógyító hatású, növénybe felszívódó hatóanyagokkal tudunk megállítani. Ilyen hatóanyagok a peronoszpóra és fitoftóra ellen a dimetomorf, a metalaxil, az azoxistrobin, a cimoxanil, a mandipropamid, a zoxamid és a ciozofamid, valamint a lisztharmat ellen a penkonazol, a tebukonazol, a miklobutanil, a fluxapiroxad, a cyflufenamid.

Természetesen a legjobb védelmet a kontakt és felszívódó szerek kombinációja adja. Sok esetben maga a gyártó már így hozza forgalomba a növényvédő szert, de ha nem, akkor magunknak kell megválasztani a legjobban passzoló kombinációt.

A sikeres növényvédelem a helyes szerválasztáson kívül még nagyban függ a helyes szeradagolástól és a kijuttatás módjától, valamint a permetezések jó időzítésétől és a hatóanyagcsoportok rotációjától. Ha figyelembe vesszük a növényvédő szerek hatástartamát, az aktuális klíma és a fertőzési nyomás alakulását, akkor azt lehet mondani, hogy esős június esetén minimum 3-4 permetezés szükséges, ami 7-10 napos permetezési fordulót jelent, de adott esetben indokolt lehet a permetezéseket 5-6 naponta elvégezni. A permetezéseket mindenképp időzítsük az esős periódusok előtti időszakra, mert az eső előtt kell a köpönyeg!

Többször találkoztam már azzal, hogy egyes növényvédő szerek csomagolásán a hektáros dózis helyesen van megadva, de a kiskerti felhasználáshoz ajánlott adagolást nem jól számolták ki.Alapszabály, hogy a gyomirtók adagolását nem a vízhez arányítjuk, hanem minden esetben a kezelendő területre kell leosztani, a hektáros dózis alapján. A rovarirtókat, lombtrágyákat és gombaölőket pedig helyesebb koncentrációban megadni, mivel a kezelendő növényi lombfelület sok esetben nem azonos a földterülettel, amin elhelyezkedik. A hatékony koncentrációt akkor kapjuk meg, ha az 1 hektárra előírt szermennyiséget 400-500 liter/ha vízhez adjuk hozzá. Ha az 500 liter/ha permetlevet háti permetezőgépre számolom, akkor az azt jelenti, hogy 50 tízliteres porcióra kell bontani az 1 hektárra szükséges növényvédő szer mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy ötvennel kell osztani az egy hektárra előírt szermennyiséget. Ha például az Acrobat MZ-ből 2 kg/ha az előírt dózis, akkor 10 liter vízhez kell: 2000 g/50 = 40g/10 liter mennyiségű szert szükséges bekeverni.

Segítségképen leírom, hogy a gyakorlatban a fitoftóra és peronoszpóra ellen mely növényvédő szerekkel és milyen dózisokkal védekezhetünk eredményesen:

  • Ridomil Gold MZ 50g/10 l, Acrobat MZ 40 g/10 l, Curzate R 60g/10 l, Infinito 30 ml/10 l, Amistar 20 ml/10 l.

Ugyanígy a lisztharmat ellen hatásos:

  • Topas 100 EC 6 ml/10 l, Systhane 20 EW 5-8 ml/10 l, Sercadis 3-5 ml/10 l, Dynali 10-12 ml/10 l. A lisztharmat elleni felszívódó hatásmódú szerekhez a tökéletesebb védelem érdekében, ajánlatos még hozzákeverni 40-60 g/10 liter adagban a Thiovit Jet, Kumulus, vagy Microthiol Special nevű, vízoldható ként tartalmazó szerek valamelyikét.

A júniusi esős időjárás után már általában száraz meleg időjárás szokott következni, ezért ebben az időszakban újra visszatérhetünk a megelőző jellegű, kontakthatású és a termésről lemosható rezes, kénes védekezésekhez, ha az feltétlenül szükséges. Aki júniusban meg tudja védeni a növényeit, az végül jó eséllyel bő terméssel lesz jutalmazva!

Barkaszi Ferenc agrármérnök, falugazdász-szaktanácsadó


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek