Hirado.hu
Német rohamendőrök kísérik a szerb szurkolókat a stadionba az Anglia-Szerbia Eb-mérkőzésre Gelsenkirchenben június 16-án. (Forrás: Getty Images)
Német rohamendőrök kísérik a szerb szurkolókat a stadionba az Anglia-Szerbia Eb-mérkőzésre Gelsenkirchenben június 16-án. (Forrás: Getty Images)


Randalírozó angol huligánok támadtak rá szerb szurkolókra vasárnap délután egy bárban Gelsenkirchenben az angol–szerb Eb-mérkőzés előtt. A drukkerek asztalokat, székeket és üvegpoharakat dobáltak egymásra, a helyszínre német rohamrendőröket kellett riasztani. Az összetűzésben egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.

A dulakodás délután fél négy után tört ki a város központjában található Aleppo nevű bár előtt, ahol a szerb szurkolók gyülekeztek.

A szemtanúk szerint az angol huligánok azzal támadtak,

ami a kezük ügyébe került és mozdítható volt, többek között üvegporakat, asztalokat és székeket hajigáltak a szerbekre.

Az esetről készült szemtanúi videók hamar bejárták az internetet.

A helyszínre végül 200 német rohamrendőr érkezett, hogy véget vessen a rendbontásnak. A hírek szerint egy angol szurkoló súlyosabb fejsérülést szenvedett, őt a helyszínen ellátták, majd később kórházba szállították.

A Szerbia–Anglia Eb-mérkőzést egyébként a német rendőrség korábban kiemelt kockázatúnak minősítette, ezért a rohamrendőröket már vasárnap reggel készenlétbe helyezték.

A rendőrség hétfőn ideiglenesen nyolc embert, hét szerb és egy angol drukkert vett őrizetbe. Ők nem láthatták a meccset, ezt követően pedig távozhattak a fogdából. A rendőrség ügyükben felvette a kapcsolatot az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA), és javasolja, hogy tiltsák ki őket az Eb-ről.

Nancy Faeser német belügyminiszter korábban bejelentette, hogy a német rendőrség története legnagyobb bevetésére készül az Európa-bajnokság idején. Külön felhívta a figyelmet a terrorfenyegetésre, huligánokra és más erőszakos bűnözőkre, valamint a kibertámadásokra is.

„Minden elképzelhető veszélyre próbálunk felkészülni a biztonsági hatóságok magas szintű bevetésével” – mondta Faeser.

Ennek ellenére a torna rajtja óta két súlyos támadás is történt Németországban.

A június 14-ei nyitómeccs kezdetét követően egy ámokfutó Wolmirstedtben késsel berontott egy szurkolói társaság hátsó kertjébe, és

válogatás nélkül leszurkálta az ott lévő embereket.

A támadó két embert súlyosan megsebesített. A hírek szerint előtte állítólag egy közeli panelházban már megölt egy férfit. Miután a kiérkező rendőrökre is rátámadt, agyonlőtték.

Vasárnap pedig

egy baltával és kézigránáttal hadonászó férfit

lőttek lábon és fogtak el a rendőrök Hamburgban a Lengyelország–Hollandia mérkőzést megelőzően - a The Guardian nyomán közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás