Femina

A zöld tea csodálatos előnyei
A zöld tea csodálatos előnyei


A zöld tea elképesztően sokrétűen fejti ki egészséges hatását. Csupán néhányra térünk ki részletesebben, de további hatásai közt szerepel az agyműködés javítása vagy az agy megvédése az öregedéstől.

Ezenkívül csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, segíthet megelőzni szív- és érrendszeri betegségeket, és még a rossz leheletet is enyhíti - írja a femina.hu.

A zöld tea csodálatos előnyei

A kutatások szerint a zöld tea fokozhatja a zsírégetést, és gyorsíthatja az anyagcsere sebességét. Egy tanulmány, melyben 10 egészséges férfi vett részt, kimutatta, hogy a zöldtea-kivonat fogyasztása 4%-kal növelte az elégetett kalóriáik számát. Egy másik, 12 egészséges férfi részvételével készült kísérletben a zöldtea-kivonat 17%-kal növelte a zsírok oxidációját azokhoz képest, akik placebót szedtek.

A zöld teával kapcsolatos egyes tanulmányok azonban nem mutatnak növekedést az anyagcserében, így a hatások az egyéntől és a vizsgálat felépítésétől függhetnek.

Csökkentheti a rák kockázatát

A rák a világ egyik vezető haláloka.

Egy kutatás kimutatta, hogy az oxidatív károsodás krónikus gyulladáshoz, ezáltal krónikus betegségekhez vezethet, beleértve a rákot. Az antioxidánsok segíthetnek védekezni az oxidatív károsodással szemben. A zöld tea kiváló forrása az erős antioxidánsoknak.

A kutatások összefüggésbe hozták a zöldtea-vegyületeket a rák kockázatának csökkenésével. A megfigyeléses tanulmányok átfogó áttekintésében megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik a legtöbb zöld teát itták, körülbelül 20-30%-kal alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata, amely az egyik leggyakoribb rákbetegség a nők körében.

Egy másik tanulmányból pedig az derült ki, hogy a zöld teát fogyasztó férfiaknál alacsonyabb volt az előrehaladott prosztatarák kockázata. Ezenkívül 29 tanulmány elemzése kimutatta, hogy a zöld teát fogyasztóknál körülbelül 42%-kal kisebb az esélye a vastagbélrák kialakulásának.

Számos megfigyeléses tanulmány azt bizonyította, hogy a zöld teát fogyasztóknál kisebb valószínűséggel alakul ki többféle rák, de több magas színvonalú kutatásra van szükség, hogy megerősítsék, hogy így hat.

A legtöbb egészségügyi előny elérése érdekében tanácsos kerülni a tej hozzáadását teához. Némely tanulmányok szerint csökkentheti egyes teák antioxidáns-értékét.

Segíthet tovább élni

Egy tanulmányban a kutatók 40 530 japán felnőttet vizsgáltak 11 éven keresztül. Azoknak, akik a legtöbb zöld teát itták a vizsgált időszakban - napi öt vagy több csészével -, jelentősen lecsökkent az elhalálozásuk valószínűsége. Összességében a halálozási arány 23%-kal alacsonyabb volt a nőknél, és 12%-kal alacsonyabb a férfiaknál. A szívbetegség okozta elhalálozás 31%-kal kisebb volt a nőknél, 22%-kal a férfiaknál. A stroke végzetes következménye a nőknél 42%-kal, férfiaknál 35%-kal csökkent.

Egy másik tanulmány, amelyben 14 001 idősebb japán személy vett részt, kimutatta, hogy azok, akik a legtöbb zöld teát itták, 76%-kal kisebb valószínűséggel vesztették életüket a hatéves vizsgálati időszak alatt.

A zöld tea tehát nemcsak a fogyást segíti elő, hanem a egészséget is támogatja. Kutatások alapján napi három-öt csésze zöld tea lehet az optimális mennyiség, amivel a legtöbb egészségügyi előnyt kinyerhetjük ebből a csodaitalból. 

A zöld tea készítése

A szálas tea a legjobb, amit választhatsz, ehhez viszont szükséged lesz egy szűrőre is. Két és fél deci vízhez egy teáskanálnyival kell számolni. A zöldtea-készítés egyik titka, hogy nem szabad lobogó, felforralt vízbe tenni a teát, körülbelül 80-85 fokos víz az ideális hőmérséklet. Lényeges, hogy ne áztasd túl sokáig: fél és három perc közt van az optimális időtartam. Ha ezeket nem tartod be, a tea keserű lehet, és nem fejti ki tökéletesen a hatását sem.

Három és öt csésze zöld tea naponta az a mennyiség, ami optimalizálja az ital egészségügyi hatásait. A nagy mennyiség problémás lehet egyes esetekben, de általánosságban a zöld tea előnyei messze felülmúlják a lehetséges hátrányait.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás